IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата работи по сигнали за купуване на гласове*

В ЦИК постъпват жалби за разкрит вот и предизборна агитация

15:12 | 25.05.14 г.
Прокуратурата работи по сигнали за купуване на гласове*

211 преписки за нарушаване на изборното законодателство е образувала прокуратурата до 12 часа. От тях са прекратени 147, като по 64 работата продължава, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

От образуваните преписки 77 са били за района на София. От тях са прекратени 63. В Пловдив от 59 образувани са прекратени 40. Варна и Велико Търново са с приблизително еднакви резултати - образувани са 30, 17 са прекратени и в двете прокуратури. В Бургас са образувани 21, прекратени са 10.

По информация на БТА пет от досъдебните производства, които прокуратурата е образувала, са за купуване на гласове. Още пет досъдебни производства има за организирането на купен вот, а едно разследване е по по текст от НК, който криминализра гласуване чрез насилие, измама или заплашване.

Една от проверките по сигнал за купуване на гласове в плевенското село Брестовец, съобщи прокурор Рени Кирилова - говорител на Окръжната прокуратура. Сигналът е подаден от областен координатор на една от парламентарните политически сили в РИК, която го е препратила в прокуратурата.

Общо 40 жалби и 80 сигнала са постъпили в Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи говорителят на Комисията Александър Андреев.

Жалбите са основно са за купуване на вот, предизборна агитация в деня на гласуването, както и за обявяване на данни от социологически проучвания преди края на изборния ден.

Имало и жалби  за спречквания между членове на СИК и наблюдатели, които не са били допуснати до секциите, защото не са си носили баджовете.

Част от жалбите, постъпили в ЦИК, са свързани с разкрит вот при откъсването на съответното номерче на бюлетината от страна на член на секционната комисия или на разкриване на вота от страна на самия гласоподавател.

Разкриване на тайната на вота е имало в три избирателни секции - в Овча Купел (София), в Габрово и в Исперих, където вече са взети необходимите мерки. В Кърджали липсвали страници от избирателния списък при автоматизираното отпечатване, допълни Андреев. Там също са взети съответните мерки да бъдат предоставени тези липсващи страници.

В ЦИК все още постъпват жалби за изпратените вчера SMS-и от неправителствена организация с председател лице в кандидатска листа.

По отношение на експерименталното гласуване всичко протича нормално, машините работят навсякъде в 100- те оборудвани за целта секции.

Александър Андреев призова всички гласоподаватели да се възползват от тази възможност и да гласуват и машинно. Той обаче е припомнил, че ще се отчитат само хартиените бюлетини.

13 досъдебни производства за нарушаване на изборните права са образувани от началото на предизборната кампания до днес, съобщи директорът на "Националната полиция" Тодор Гребенаров. По думите му най-много - пет от тях, са за купуване на гласове, съобщава БТА.

Близо 400 сигнала за различни нарушения е получила полицията за същия период от време.

Издадените удостоверения за гласуване на лица без документи за самоличност са близо 750, като над 300 от тях са издадени само днес.

* Актуализирана към 17.00 часа

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още