IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ увеличава разликата

Партията на този етап има сигурни шестима депутати, но БСП загуби едно от предварително обявените места

21:46 | 25.05.14 г.
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

ГЕРБ продължава да повишава резултатите си от изборите за Европейския парламент, показват последните данни от паралелното преброяване, съобщи „Нова телевизия”, като се позовава на преброяването на „Алфа Рисърч”.

ГЕРБ вече води с 30,2% от гласовете не избирателите. За БСП гласували са 19,5%, а за ДПС – 19,8 на сто. Резултатът за „България без цензура” леко намаляват – до 10,6%.

Депутат в Европейския парламент ще вкара и „Реформаторският блок” – партията печели 6,5%.

Разпределено по мандати резултатите означават, че ГЕРБ ще запази своите шест мандата, първоначално прогнозирани от социолози. БСП обаче вече има сигурни четири места в ЕП, а ДПС – три. „България без цензура” ще изпрати двама депутати в Брюксел, а „Реформаторският блок” – един.

Остава един мандат, който ще бъде разпределен след като бъдат получени окончателните данни. По данни на "Сова Харис" обаче няма "висящ" мандат, а той ще бъде насочен към ДПС, т.е двата коалиционни партньора ще са с равни места в ЕП - по четири.

Под чертата засега остават АБВ с 4% и „Атака” – с 3,1 на сто.

Според данни на "Галъп" от 80% от извадката от паралелното преброяване ГЕРБ води с 29,3%. "Коалиция за България" остава на второ място с 19,3% от вота, а само с пункт по-малко е ДПС - 19,2%.

За "България без цензура" са гласували 10,6% от избирателите, а Реформаторският блок събира 5,7%. При това положение "Реформаторският блок" може и да останат и без евродепутат.

Така според данните на "Галъп" ГЕРБ ще изпрати в Европарламента шестима депутати, БСП и ДПС по 4, а "България без цензура" - 2. Последното евромясто ще се бъде или за "Реформаторския блок", или за партията с най-голям остатък, коментират социолози.

Данните на "Екзакта Рисърч Груп" на база от 91% от секционните протоколи ГЕРБ печели с 30,7 %, БСП – 19,14 %, ДПС – 16,8 %, ББЦ – 10,8 %, РБ – 6,5 %, АБВ – 4 %. 

Последните резултати опровергават увереността, изразена от представители на БСП, че до края на деня „червените” ще започнат да „топят” разликата с ГЕРБ

Изборите днес преминаха при взаимни обвинения за манипулации на вота. Затова и ГЕРБ официално обяви, че няма да даде пресконференция в Международния пресцентър в НДК. От партията ще дадат своето становище как са протекли изборите в понеделник, когато ще могат да обобщят данните за злоупотреби, които са получили. 

"България без цензура" също се отказа от правото си да даде пресконференция "на победителите" и ще имат брифинг в своята централа в София по-късно тази вечер.

ЦИК обяви края на изборния ден точно в 20:25 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още