IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът Орешарски оцеля и при четвъртия вот на недоверие

Имаме нужда от градивна дискусия за състоянието на енергетиката, призова след гласуването премиерът Пламен Орешарски

09:09 | 30.05.14 г. 2
Кабинетът Орешарски оцеля и при четвъртия вот на недоверие

Правителството на Пламен Орешарски оцеля и при четвъртия вот на недоверие. Искането на опозицията беше гласувано на два пъти. При първия опит гласуваха 209 депутати, за оставката на правителството гласуваха 93-ма представители на ГЕРБ и независими депутати. 

Опозицията обаче оспори тези резултати и поиска прегласуване. На втория опит резултатът беше същия - само 90 депутати от ГЕРБ и трима независими депутати подкрепиха вота на недоверие. Срещу него се обявиха 116 депутати от БСП и ДПС, а "Атака" не участва в гласуването. 

След вота представителите на ГЕРБ напуснаха залата.

„Енергетиката не е в добро състояние – в нея се натрупаха грешки, датиращи от края на 80-те години. Двете най-големи грешки обаче се инкасираха през 2000 година едната и през 2012 година другата”, заяви премиерът Пламен Орешарски след гласуването на вота на недоверие.

Той визира дългосрочните договори за ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 (подписани през 2001 година), както и бумът на ВЕИ-централите от 2012 година.

„Имаме нужда от градивна дискусия за състоянието на енергетиката”, коментира още премиерът. Той посочи, че енергийната стратегия вече е готова и тя първо ще бъде подложена на обществено обсъждане преди да бъде внесена за одобрение на парламента.

Припомняме, че четвъртото искане за оставката на правителството беше внесено от ГЕРБ заради провал в управлението на енергетиката. По време на дебатите по темата в сряда депутатите от опозицията и управляващите взаимно се обвиняваха за проблемите в сферата.

Според министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира, че ВЕИ-мощностите и дългосрочните договори за изкупуване на електричество от AES „ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3, известни като „американските” централи, са поставили под заплаха стабилността на енергетиката.

В отговор на тези изявления от трибуната на Народното събрание вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изиска от НЕК да предоговори договорите си с двете централи и производителите от възобновяеми източници.

Вотовете досега

Досега  ГЕРБ беше внесла три вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски по различни теми – инвестиционното проектиране, регионалното развитие и сектор сигурност. Тези искания бяха отхвърлени от депутатите на БСП, ДПС, а при втория и третия вот – и с подкрепата на „Атака”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Вижте ги само: Вместо да развиват възможността да се генерират приходи и да се оправи балансът на разходите на потребители и производители, те просто натискат последните, уж да снижали цената. Да, ама така смачкват отрасъла, а после, що бил нестабилен. Някога им бях симпатизант, сега се изривам, като ме залеят потоци от "загрижени за гражданите" коментари. Идея си нямат тези хора, че "по-добра" възможност да се срите всичко е само война и природно бедствие. Кошмар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 10 години
Ох , горкото БСП :) :) пак ще трябва да продължава със свир*ите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още