IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарната вътрешна комисия отхвърли ветото върху закона за МВР

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че е доволен от решението на депутатите

16:50 | 12.06.14 г.
Парламентарната вътрешна комисия отхвърли ветото върху закона за МВР

Парламентарната вътрешна комисия отхвърли президентското вето на новия закон за МВР. 11 от депутатите, членове на комисията, гласуваха против ветото, а само 8 го подкрепиха.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че е доволен от решението на депутатите, защото този закон е много важен и трябва да бъде приет в този момент.

"Независимо от политическата ситуация ние работим активно и до края на тази седмица ще са готови четири от петте програми, които презентирахме и аз ще ги оставя на бюрото на един следващ министър, който ще има ясна визия, концепция и екшън план за това какво трябва да се направи, за да имаме устойчиво противодействие на престъпността", каза още той, визирайки предлаганите от ведомството пет програми за дейността на МВР.

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи този понеделник, 9 юни. В мотивите си държавният глава изтъкна, че към поправките към законопроекта липсва финансова обосновка относно необходимите средства за 2014 г. и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Той счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците.

Йовчев не коментира имаше ли нужда от ветото, наложено от президента, но според него всяко следващо мнозинство ще намери в закона „много рационални неща“.

Йовчев не смята и че ведомството си е загубило времето с текстовете в случай, че законът не влезе в пленарна зала заради липса на време предвид политическата ситуация. Не сме си загубили времето, свършихме много, категоричен беше МВР шефът.

„МВР няма да има никаква възможност да бъде превърнато в такава степен в машина за репресии. Министерството беше така, че можеше да бъде превърнато в такава машина поради възможността на министъра на вътрешните работи да оказва контрол и въздействие върху всички процеси“, каза Йовчев, като изтъкна, че ще има ясно разграничение между функциите на политическото и професионалното ръководство.

По думите му текстовете решават въпроси, свързани с подобряване на условията на труд, тъй като служителите работят при изключително тежки условия и ниско заплащане.

„Дължим им много. Тези хора в момента са на границата и благодарение на това, което направиха, ние овладяхме бежанската криза, тези хора направиха всичко възможно, за да запазим гражданския мир и го направиха по един блестящ начин, не допуснаха да бъдат наранени хора, нямаше кръв при тези протести, с извънреден труд понижиха битовата престъпност“, посочи той.

Министърът акцентира на това да се наложи друг модел на кариерно развитие, защото според него настоящият не работи. По думите му конкурси се провеждат по няколко месеца, дори по начин, който не гарантира изцяло прилагането на конкурсно начало.

Според него с новата структура, зададена от закона, ще има по-ефективно управление на системата на МВР.

Цветлин Йовчев каза, че не се стяга за служебен премиер. "В такава ситуация започват какви ли не спекулации", беше лаконичният му коментар на спрягането му за поста. Йовчев декларира, че е поел ангажимент към премиера Пламен Орешарски, „който го изпълнявам до край“.

„Това, което мога да направя до последния ден, ще го направя и ще положа старание за това, който дойде след мен, да се чувства по-комфортно", коментира той. Йовчев дори изрази надежда наследникът му да бъде по-успешен министър от него.

Йовчев обаче нямал информация кога ще бъде последният ден на кабинета. Той заяви готовност следващата седмица да даде брифинг, на който в детайли да разясни предложенията в Закона за МВР и посочи като вероятен ден вторник, когато всъщност е заседанието на КСНС. Тогава може би сряда, поправи се министърът при напомнянето.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още