IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 4 юли България трябва да отговори на питанията на ЕК за "Южен поток"

Срещу България е стартирана ускорена наказателна процедура за проекта, уточни пред депутатите енергийният министър Драгомир Стойнев

11:40 | 13.06.14 г. 1
<p>
	Народното събрание гласува петия вот на недоверие срещу кабинета &quot;Орешарски&quot; за провал в областта на финансовата политика. <em>Снимка: БТА</em></p>

Народното събрание гласува петия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" за провал в областта на финансовата политика. Снимка: БТА

България има срок до 4 юли да отговори на съмненията около реализацията на „Южен поток”, изказани от Европейската комисия. Сроковете по тази наказателна процедура са съкратени – не три, а един месец.

Това обясни пред народните представители министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Днес той и премиерът Пламен Орешарски бяха призовани да изяснят ситуацията около проекта.

Преди отговорите да бъдат изпратени в Брюксел, на 29 юни, те ще бъдат изпратени и обсъдени в Съвета по европейските въпроси - институцията, създадена с министерско постановление през април 2007 година. Целта на този съвет е да координира и съгласува позициите, които българските представители защитават на заседанията на работните органи на ЕС.

В момента съмненията на ЕК са насочени към междуправителственото споразумение, подписано през 2008 година, към начина на създаването на проектната компания „Южен поток България”, което е било през 2011 година. "Следващото, за което питат, е защо няма търг по Закона за обществените поръчки”, обясни енергийният министър.

Стойнев уточни, че при избора на изпълнител е спазена процедура, започнала по времето на ГЕРБ. През 2011 година правителството на Бойко Борисов е внесло питане в Агенцията за обществени поръчки дали „Южен поток България” трябва да възлага търгове по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за реализацията на проекта.

Отговорът е бил, че компанията не е страна по ЗОП, уточни Драгомир Стойнев и допълни, че по тази причина за избор на изпълнител не е обявена обществена поръчка.

До този момент – от създаването на проектната компания, в която собствеността е поделена между „Газпром” и Българския енергиен холдинг, за „Южен поток” са платени общо 23 млн. лева. Това означава, че делът на българската страна е 11,5 млн. лева.

„Няма корпоративни гаранции от страна на БЕХ, нито държавни гаранции за проекта. Заемът ще се изплаща от транзитните такси, които страната ще получи при преноса на газ по газопровода и българските данъкоплатци няма да платят една стотинка”, категоричен беше още министърът.

"Проектът „Южен поток” е необратим", повтори тезата си Драгомир Стойнев. "Проектът е стратегически за България, региона и за други държави, членуващи в ЕС – Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Гърция", обясни пред народните представители Драгомир Стойнев.

Припомняме, че на 2-и юни ЕК поиска от България да сложи край на проекта. Комисията изпрати официално писмо до България, в което настоява за спирането на проекта за газопровода "Южен поток". Това беше съобщено от Шантал Хюз, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние. Писмото е първа фаза от наказателна процедура, уточни говорителят. По нейните думи Европейската енергийна стратегия, приета миналата седмица, отбелязва необходимостта новата инфраструктура в сферата на енергетиката да бъде съобразена с правилата на вътрешния пазар.

Ден по-късно на редовен брифинг в Брюксел говорителят на комисаря по въпросите на конкуренцията Хоаким Алмуния - Антоан Коломбани, заяви, че ЕК следи развитието на проекта и в другите пет страни от ЕС, през които ще минават тръбите – Унгария, Италия, Словения, Австрия и Гърция. „Ще предприемем съответните мерки, ако се наложи”, допълни той. Трябва да се спазват принципите на равен достъп на всички, прозрачност и липса на дискриминация при подобни проекти, допълни още говорителят на комисаря по защита на конкуренцията.

В края на миналата седмица пък министър-председателят Орешарски заяви, че е наредил да се преустанови дейността по проекта "Южен поток", за да се отстранят забележките от страна на Европейската комисия. Решението бе обявено на брифинг след срещата на премиера  с американски сенатори. По думите му по-нататъшният напредък на проекта ще зависи от „допълнителните консултации с Брюксел".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Joel
преди 9 години
Няма корпоративни гаранции от страна на БЕХ, нито държавни гаранции за проекта. Заемът ще се изплаща от транзитните такси, които страната ще получи при преноса на газ по газопровода и българските данъкоплатци няма да платят една стотинка, категоричен беше още министърът.T.E.Идва майстора в къщи и казва, че ще ми смени дограмата без пари като за целта ще живее под наем докато се изплати. Наема добър примерно 500 лв.Само че дограмата струвал 30000 и с лихвите има няма 7 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още