IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: КТБ е с висока ликвидност и функционира нормално

Централната банка призова за отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения относно банковата система

15:38 | 17.06.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ: КТБ е с висока ликвидност и функционира нормално

По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка, се казва в прессъобщение на народната банка.

БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално, посочват от надзорния орган.

Както е известно, централната банка се ръководи единствено от обществения интерес и винаги е стояла над всякакви злободневни партийни или икономически противоборства. Ето защо БНБ подчертава, че запазването на стабилността на банковата система и безпроблемното й функциониране е в интерес на страната и на всеки български гражданин и призовава всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения, се казва в съобщението.

КТБ попадна във фокуса на общественото внимание в петък, когато се проведе спецакция в бизнес сградата на "Цар Борис III", където се помещават офисите на TV7, News7 и офиси на Корпоративна търговска банка. От прокуратурата уточниха, че не са извършвани претърсвания на сгради на банкови институции и офиси на медии, а само на офиси на търговски дружества, регистрирани на адреса.

Същевременно от Булгартабак заявиха вчера, че нямат кредити към КТБ, като тютюневият холдинг е в процес на закриване на всички свои сметки в банката. Днес от холдинга още веднъж декларираха, че той и неговите дъщерни дружества нямат кредитни задължения към КТБ към настоящия момент, като всички кредити, които са ползвани преди пълното им погасяване, са обслужвани коректно. Само изплатените лихви и такси на банката през последните 3 години са в размер на над 4,5 млн лева, независимо от факта, че техният размер надвишаваше неколкократно пазарните нива в страната, посочват от Булгартабак.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
е не пребледня:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Буря в чаша вода.---1. Банката ще затворена и няма обслужва клиентите си поне 1 месец;2. Собствениците и ръководния състав на банката са остранени;3. Назначени са външни лица, които да инспектират и ревизират банката;4. Арестуван виш чиновник на БНБ свързан с контрола и наблюдението на КТБ;5. Управителя на БНБ дава пресконференция, на която е видимо притеснен, припотен и леко пребледнял повтаря поне 5 пъти едно и също - нямало проблем с КТБ и другите банки. За който не е гледал -> http://novanews.bg/news/view/2014/06/20/78402/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D1%82%D0%B1-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BD%D0%B1/---Аз не казвам нищо, аз посочвам фактите от последните дни и се надявам наистина да няма проблеми с банката и банките като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
baritona
преди 9 години
Не са полезни такива негативни коментари за състоянието на банковата система като цяло, не само за банката. Вярвам, че не може да се получи крах като този през 95-96, защото ситуацията е коренно различна, но все пак, след такива коментари и статии се стресират хората и се получават опашки като тази пред клона на банката във Варна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
mila jovanovna
преди 9 години
Поддържането на висока ликвидност е цел номер една на всяка банка у нас . В условията на пазарна икономика банките са юридически и икономически обособени лица, които в своята дейност се ръководят най-вече от финансовите си интереси които се изразяват в повишаване на рентабилността и осигуряване на ликвидността им. КТБ АД може да се похвали с голяма концентрация на високоликвидни активи и постоянен ръст на нивото на доходността. Да, в някои случаи банката поема високи рискове като участва в различни мащабни финансирания и инвестиционни проекти, но в тези случаи тя се се позовава и изхожда предимно от своите си интереси за поетия в по-големи размери риск. Колкото по-голям е рискът, толкова по-голяма е печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
fighty
преди 9 години
От къде дойдоха въобще тези внушения, че банката не е стабилна и че ще фалира?! От разни псевдо медии, които обичат да пускат бомби и то не на база икономически факти и критерии, по които се оценява стабилността на една банка, а се опитват да подхранват една масова истерия, породена от прокурорски произвол. Родните банки показаха, че са стабилни по време на една толкова люта икономическа криза, та какво остава за сега, когато пазарът и икономиката се съживяват, а с това и бизнеса и търсенето на кредити. КТБ имат висок процент собствен капитал, нисък процент лоши кредити, а с придобиването на Креди Агрикол показват, че и работят за диверсифициране на предлаганите услуги и привличане на нови клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
jelqzka_stom
преди 9 години
Мисля, че всички трябва да се успокоят и да не всява никаква паника в обществото посредсвром медии или някой друг за стабилността на КТБ и финансовата и банкова система у нас. Това, че някакви медии, които нямат и понатия от банкиране и от понятия, като ливкидност, разтръбяват някакви "бомби" за тази или друга банка, си е техен проблем -но само по нивото им на писане ще видите, че всичко е спекулация и лъжа от тях. Лично аз не съм имала никакви съмнения за сигурността както на КТБ, така и на всяка друга банка у нас. Ако има нещо сигурно, като сектор в България, то това е банковия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 6
LuckyYou
преди 9 години
Аз имам пари в КТБ. И то не малко пари за Българските стандарти. И най-отговорно го казвам - буря в чаша вода! За момента нямам ни най-малки поводи за притеснение и не възнамерявам да ги прехвърлям където и да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Мнооооого силни аргументи :) Естествено е, ясно е, мътно е... Кое те кара да мислиш, че останалите банки са по-добре? *** поне фалира вече та сега чакаме и КТБ :)И не отговори, като нямаш пари там, що се обаждаш и какво те интересува? Да не си от "безкористните" разпространители на слухове на Делянчо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 15
kolojiko
преди 9 години
То е ясно,че нямам пари в нея. Не ми се вярва, че хората с акъл имат пари там, освен някои по-алчни дето се полакомиха за по-голямата лихва по депозитите. Време е вече да поизгорят депозитарите. Как да не куха като си раздават кредите на техни хора и държавните пари са там. Според мен е сигурен фалита и е много близо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
А ти защо смяташ, че е измислена и куха и ще фалира?Едва ли имаш пари в нея, щом реагираш така, но пък възниква въпроса, като нямаш пари в нея, какво те интересува и защо се обаждаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още