IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза поставя в риск здравната система?

Възможно е част от недостигащите в публичния здравен фонд пари да бъдат платени от пациентите, смятат от пациентска организация

21:12 | 17.06.14 г.
Политическата криза поставя в риск здравната система?

След енергийната и политическа криза в държавата се очертава криза в здравеопазването, чиито последици могат да са много по-тежки за гражданите. Това се посочва в позиция на Центъра за защита на правата в здравеопазването, качена на сайта му.

От там напомнят, че пред НЗОК се очертава дефицит от 500 милиона лева, от които около 400 милиона лева за болнична помощ и около 100 милиона лева за лекарства. От организацията се опасяват, че ако Касата спре плащанията на болниците, дефицитът от 400 милиона лева, ще се прехвърли върху тях.

“Това означава, сегашните дългове на болниците, които се изчисляват на над 400 милиона лева, да се удвоят до края на годината, а много от лекарите и сестрите да останат без заплати“, коментират от Центъра.

Другата възможност е част от тези недостигащи в публичния фонд пари, да бъдат платени от пациентите. „От тях, обаче, ще платят само тези, които могат да си позволят, останалите просто ще останат без лечение“, се казва в позицията.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването изчисляват, че  Народното събрание има най-много пет седмици, в които да реши важни здравни теми, сред които за актуализацията на бюджета на Здравната каса.

Организацията припомня и процедурата за придвижване на законопроекта за изменение на Закона за бюджет на НЗОК.

Преди да стигне до парламента, законопроектът трябва да бъде изготвен от управителя на НЗОК и след съгласуване с министъра на здравеопазването да бъде внесен за приемане от Надзорния съвет, след това да бъде внесен и приет от правителството, да бъде поставен за обществено обсъждане за срок от 14 дни и да мине на две гласувания през комисиите и пленарната зала на Народното събрание.

„Следователно, ако незабавно не се предприемат стъпки по процедурата за изменение на Закона за бюджет на НЗОК за 2014 година, кризата в здравеопазването става неизбежна“, заключават от Центъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още