IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AES ще брани интересите си в България с всички възможни средства

Това може да стане чрез преговори с НЕК или чрез прилагане на правата по договора за изкупуване на произведената енергия

11:30 | 26.06.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Оператор в една от централите на &bdquo;Марица Изток&quot;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Оператор в една от централите на „Марица Изток". Снимка: архив Ройтерс

Американският енергиен концерн AES Corporation ще брани докрай интересите си в България, става ясно от официално съобщение на централата на компанията в Арлингтън, щата Вирджиния. Повод за него е заведената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) жалба до Европейската комисия във връзка с цените на електроенергията, изкупувана от двете американски централи в „Марица Изток". 

„Наскоро ДКЕВР взе решения, ограничаващи възможността на Националната електрическа компания (НЕК), която изкупува продукцията на "Марица изток 1", да прехвърля част от разходите за производство към регулирания пазар. ДКЕВР препоръча също НЕК да започне преговори за изменения в споразумението за закупуване на електроенергия от „Марица“, за изваждане на един от блоковете на "Марица изток 1" от този договор и намаляване с 30% на цената за останалите единици. Всички тези процеси може да се отразят на финансовите резултати на „Марица изток 1“ и на AES“, се казва в изявлението на американската компания.

AES счита, че разполага с валиден и обвързващ договор с НЕК за изкупуване на енергия и че подразделението в България ще предприеме всички необходими мерки за защита на интересите си. Това може да стане чрез преговори с НЕК или чрез прилагане на правата, които ѝ предоставя договорът за изкупуване на произведената енергия.

Американската компания заявява, че неотдавна е обжалвала пред Върховния административен съд (ВАС) решенията на ДКЕВР и в случай, че се наложи, ще потърси и други средства.

"Марица изток 1" ще продължи да работи в партньорство с НЕК, с правителството на България и кредиторите - консорциум от 25 международни банки, предвождани от Европейската банка за възстановяване и развитие", пише още в становището на американския концерн.

Припомняме, че в сряда на брифинг председателят на ДКЕВР Боян Боев заяви, че комисията е подала жалби до Европейската комисия срещу дългосрочните договори на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ "AES Марица Изток 1“. ДКЕВР настоява да бъде направен анализ на ситуацията и Европейската комисия, която е регулаторът на търговските отношения в рамките на ЕС, да се произнесе дали има нерегламентирана държавна помощ спрямо тези две централи. ДКЕВР е поискала от ЕК да позволи развалянето на договорите и изваждането на тези мощности от регулирания пазар, докато не бъдат предоговорени условията в контрактите на централите.

В края на май пък ДКЕВР изиска от НЕК и двете т. нар. „американски“ централи – AES-Гълъбово ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и КонтурГлобал ТЕЦ „Марица Изток“ 3, предоговоряне на дългосрочните договори за изкупуване на енергия.  ДКЕВР настоява да бъде постигнато минимално намаление на изкупните цени на електричеството – с 30% за ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и с 20% за ТЕЦ „Марица Изток“ 3. Същевременно първият ТЕЦ трябва да предвиди възможността да продава електричеството от единия си блок на свободния пазар. За ТЕЦ „Марица Изток“ 3 изискването е два от блоковете на централата да излязат на свободния пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Joro762
преди 9 години
Браво ,когато фактите говорят и боговете мълчат ,тук там се изказват хора които хабер си нямат по - темите ама простимо е -))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
meto76
преди 9 години
От 2010 г. насам НЕК е натрупала дългове за 2.9 млрд. лв.Невъзстановените разходи, свързани с дейността "обществена доставка на електрическа енергия", са в размер на 1.5 млрд. лева. Инвестиционните разходи на НЕК са 1.4 млрд. лв., от които 694 млн. лв. са от проекта за изграждане на хидровъзела "Цанков камък" и 784 млн. лв. - от проекта АЕЦ "Белене".http://meto76.blog.bg/politika/2014/06/26/ot-2010-g-nasam-nek-e-natrupala-dylgove-za-2-9-mlrd-lv.1276324
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Lucky, за форумните *** е аргументираният начин на водене на риторика не е валиден, те го заместват с много обидни епитети. За жалост, с последният си пост потвърди правилото, вместо изключението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
LuckyYou
преди 9 години
Да можеше поне да пишеш грамтно, *** скапан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
Valentin13
преди 9 години
много са ми смешни тези, дето се правят на експерти, па и знаят на кого какво му е казано. това се прави на принципа - не е важна истината, а да си сварша партииното порачение. след време се вижда, че нищо не е така, както е казано, но кои ти помни изказвания на хилядите знаини и незнаини воини на Партията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Там са му набивали канчето за други проекти. Договорът с АЕS изтича след няколко години и се опасявам, че се готви ново ограбване на държавата под формата на анекс за удължаване на срока, уж при по-добри условия. Но само това ли е? ВЕИтата са същата история - дългосрочни договори на високи цени. Отделно имаш ТЕЦовете на Ковачки. Отделно се хвърлиха маса пари за Цанков камък и Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
LuckyYou
преди 9 години
Не се притеснявай, др. Борисов като беше в Америка много ясно са му казали какво трябва да прави! А аз пък отварям Google finance за видя някакви данни за тази фирма: http://***.google.com/finance?q=NYSE%3AAES&ei=0t6rU5CzCeP3wAPw-IC4CgТя с пазарна капитализация "само" 11 МИЛИАРДА долара. Дори и за стандартите на САЩ, това е голяма фирма. Не ми е ясно държава с БВП, малко по-голямо от пазарната и капиталиция, как точно ще се бори с нея. Но да видим - ако наистина се подаде сигнал до ЕК, тогава вече нещата стават различни. Все пак ЕС е най-богатата държава в света, не САЩ/...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Just a bussiness...Ами тогава значи тия повече нямат никакво бъдеще в България.Мнението за AES е преобладаващо лошо и ще става все по-лошо и все по-лошо.Да напомня че подписа под договора с AES е на Румен Овчаров а не на друг и договора е подписан на 7 декември 2005 г. при управлението на кабинетът "Станишев".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още