IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ одобри оценката за въздействие за тунела при Кресна

Обжалване в съда е спряло строителството на морската част на "Южен поток", съобщи министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов

11:45 | 28.06.14 г.
МОСВ одобри оценката за въздействие за тунела при Кресна

Министерството на околната среда и водите е дала положителна оценка за въздействие за проекта , предвиждащ изграждането на тунел при Кресна. Съоръжението, което ще бъде с дължина 15 километра, е част от магистрала „Струма”.

Министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов обясни в обзорното предаване „Седмицата” на Дарик, че експертите в министерството са оценили „7-8 проекта, представени от Министерството на регионалното развитие”. Според оценката изграждането на един тунел е най-щадящият вариант за екологичното разнообразие в региона. Откритите варианти са недопустими, обясни още той.

В момента се прави оценка за въздействие за 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”, на трасето на магистрала „Хемус”, както и на един проект за изграждането на далекопровод от 400 киловолта между Пловдив и Бургас, но все още не са подавани искания за оценка на публично обявените планове за изграждане на туристически обекти в Рила, както и за тунел под Шипка, който се планира от десетилетия.

Станислав Анастасов съобщи още, че група неправителствени организации са атакували в съда изграждането на морската част на „Южен поток”. Това временно спира строителството на съоръжението, като очакванията са съдът да се произнесе по казуса през октомври.

За новоизбрания министър обаче приоритет в работата в следващите седмици е националният план за управление на отпадъците. Анастасов коментира, че има различни методики, по които да се изчисляват количествата отпадъци и те трябва да бъдат изготвени и предложени от самите общини.

„Подкрепям принципите, които работят за справедливото ползване на услугата по сметосъбиране от страна на потребителите”, коментира още Анастасов.

Припомняме, че в момента се обмислят различни варианти, като продаване на специални торби за боклук, изчисления на капацитета на съдовете за смет, което ще е работещ вариант за имоти с един собственик. На този етап обаче е трудно да се открие вариант за изчисляване на количествата отпадъци от сградите с етажна собственост.

„Трябва да се мисли и как да превърнем отпадъците в материали”, обясни още министърът и допълни, че ще бъде стимулирано по-отговорно поведение на потребителите при разделното събиране. Сред вариантите е бутилки, метални кутии и кенове, да могат да бъдат връщани в магазините срещу даване на ваучери, или национални кампании за събиране на подобни отпадъци.

Анастасов посочи още, че очаква до края на юли Европейската комисия да размрази плащанията по ОП „Околна среда”. Тогава министерството ще изпрати първи одитен доклад с корекциите по проектите, при които бяха открити проблеми. Подобрен е и контролът върху програмата, затова очакванията са, че средствата ще бъдат размразени, обясни министърът.

Той уточни, че Сметната палата ще публикува официалния си доклад за изпълнението на програмата в периода септември 2009 година – май 2013 година и в него ще са описани подробности по проблемите. В предварителния вариант на документа са посочени основни грешки при провеждането на обществените поръчки и контролните механизми, допълни Анастасов, но отказа да ги конкретизира, докато не бъде публикуван официалният доклад.

Заради проливните дъждове в последните седмици МОСВ наблюдава 53-те комплексни язовира от национално значение. В страната има над 2,1 хил. язовира, като отговорност за тях, извън тези с национално значение, носят областните управители и кметовете на общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още