IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваме общо 1,2 млрд. евро чужди инвестиции за годината

Само Румъния и България успяват да увеличат привлечените инвестиции в ЕС през миналата година, отчетоха от БАИ

12:20 | 07.07.14 г. 4
Очакваме общо 1,2 млрд. евро чужди инвестиции за годината

Силни и слаби страни на България като дестинация за инвестиции

Една от основните цели на БАИ е регулярното привличане на инвеститори. Затова и агенцията е направила анализ на силните и слабите страни на страната ни.

Като положителен фактор за привличане на инвеститорите от БАИ сочат доброто стратегическо положение на страната ни - България е близо до пазарите в Европа, Русия и Близкия изток. България е член на НАТО и ЕС, което е гаранция за стабилност, а по последни данни икономическият ръст на страната ни вече достига 1,5%, сочи още анализът на агенцията.

Позитиви носят също ниските данъчни ставки и нулевият данък за региони с висока безработица, както и образованата работна ръка. Младенов очаква също внедряването на дуалната система през септември да осигури още по-квалифицирани кадри.

Отражение дават и атрактивните цени на дълготрайните активи - особено за закупуване на имоти, допълни той.

Като слаби страни от БАИ отчитат административната тежест, макар и тя да е намалена до минимум в агенцията. За година са били облекчени условията за кандидатстване за издаване на сертификати, което е позволило и малки и средни предприятия да се възползват от облекченията, давани по Закона за привличане на инвестициите. Една от най-търсените мерки например е по отношение на покриването на осигуровките от страна на държавата, което е осигурено по отношение на 5 - 6 проекта, уточни Младенов.

Като трудност пред инвеститорите той посочи човешкия ресурс. 85% от работната сила са съсредоточени в големите градове, което предполага развитието на проектите именно в тях. "Дори инвеститори от Ихтиман се оплакват от липсата на подходящи кадри", заяви Младенов.

Проблем все още е и инфраструктурата, която по принцип е основен фактор за привличане на инвестиции.

Намаляването на държавния рейтинг не се отразява на инвестициите, категоричен беше още Младенов. Той представи данни от оценки на Кофас, според които страната има оценка В по отношение на условията за инвестиции, което ни поставя на едно ниво с Испания, Италия и Португалия. В престижната А-група са Германия и Австрия. Най-ниското ниво в тази класация е С, допълни още директорът на БАИ.

От агенцията признаха, че шумните рекламни кампании по Euronews и други големи бизнес медии по света не са дали резултат на този етап. Все още не можем да привлечем и китайски инвеститори, чиито планове са за закупуване на големи предприятия с развити пазари в Европа. България на този етап няма подобни възможности, обясни зам.-директорът на БАИ Костадин Джатев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 0
bkbelchev
преди 9 години
Силно препоръчвам на господина да се разходи из държавата и да сравни това което е написал с реалността. Мисля, че е по-добре да си дадеш парите за благотворителност, от колкото до ги инвестираш на балканите. Огромна корупция, никаква защита от правосъдието, законите се сменят с всяко правителство, невъзможност за дългосрочна прогнозируемост, липса на кадри. По-добре е да се инвестира в Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Бай Кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Аз лично очаквам инвестициите да са под 500 млн. евро или около 60% по-малко от прогнозата на БАИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
melon
преди 9 години
Към април 107млн, а очакваме!!! до края на годината 1,2млрд.Смешна работа. И продължаваме да си избираме разни странни птици...и да ги търпим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още