IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВиК операторите ще предлагат индивидуални партиди в сгради с етажна собственост

Поне веднъж в годината отчетът на водомерите ще се извършва в присъствието на представител на етажната собственост, предвиждат новите Общи условия в сектора

18:04 | 08.07.14 г.
ВиК операторите ще предлагат индивидуални партиди в сгради с етажна собственост

ВиК операторите ще могат да предлагат на своите клиенти индивидуални партиди за имот в сгради с етажна собственост, когато има натрупан дълг по общия водомер, предвижда проект за общите условия на операторите, одобрен на закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Проектът, предложен от 51 ВиК дружества,  ще бъде подложен на обществено обсъждане в комисията през следващата седмица.

В него по-детайлно са разписани начините по разпределението на разходите за „Общо потребление“ на вода и канализационни услуги, както и варианти за погасяване на задължения от страна на клиенти на дружеството, които са натрупали повече от една сметка.

Документът предвижда клиентите сами да изберат коя сметка да погасят първо, а ако няма изразено такова желание, първо се погасява най-обременителното.

Общите условия, одобрени от ДКЕВР, дават и указания за изчисляване на количествата потребена вода в имоти, в които няма поставени водомери. Те са както следва – по 6 куб. метра за живущ в топлофицирана сграда и по 5 куб. метра, ако сградата не е топлофицирана. В сградите, които се ползват сезонно, както и в офиси и жилища без постоянен обитател се начисляват по 0,1 куб. метра за всеки куб. метър застроена площ.

Разликите между показанията на общия водомер в сградите с етажна собственост и показанията на индивидуалните водомери се поемат от всички живеещи в сградата, е записано още в документа. Когато разликите са повече от 20% от отчетеното количество се съставя комисия от представители на етажната собственост и ВиК дружеството, които да установят причините за това голямо несъответствие.

Показанията на водомерите в сградите етажна собственост ще се отчитат веднъж в месеца с точност до 1 куб. метър, предвиждат още общите условия, одобрени от енергийния регулатор. Водомерите на потребителите на ВИК-услуги за стопански нужди (с потребление до 20 куб. метра на месец) се отчитат веднъж на три месеца,  а водомерите в сградите, които се ползват сезонно – два пъти в годината.

Най-малко веднъж годишно водомерите ще се отчитат в присъствието на представители на етажната собственост, а отчетът поне веднъж в годината ще се извършва в извънработно време, е записано още в общите условия.

Междинното отчитане и изравнителните сметки ще се запазят. Според новите общи условия между два отчета операторите ще могат да начисляват количества вода, определени въз основа на средния месечен разход от предходни два отчета. След отчитане на показанията на водомерите количествата вода се изравнява с реалното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още