IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилите с повече щети от сградите след градушката в София

Рекорден брой граждани заявиха щети в първия ден след събитието, заяви изпълнителният директор на „Армеец”

09:26 | 10.07.14 г. 5
Автомобилите с повече щети от сградите след градушката в София

След градушката в София застрахователите отчитат повече щети по автомобилите, отколкото по сградите. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Цветанка Крумова, изпълнителен директор на „Армеец”.

Тя коментира, че застрахователите са били готови да посрещнат предизвикателството, но са били изненадани от големия брой граждани, дошли още първия ден да си заявят претенциите.

„Натрупаха се опашки. Всички удължихме работното време и сроковете, опростихме някои процедури – например няма да искаме документ от Националния институт по метеорология и хидрология”, допълни Крумова.

Тя посочи, че само за вчера в ръководената от нея компания са постъпили 2218 уведомления за щети, свързани с градушката. Това е рекорд, отчете тя.

На въпрос дали е възможно заявените щети за целия сектор само от градушката в София да са в диапазона 50 до 100 млн. лв., Цветанка Крумова отговори: „Да, възможно е да бъдат в този размер”.

Тя допълни, че специално държавните и общински сгради и имоти се застраховат по балансова стойност. Това спестява пари при сключването на застраховката, но води до невъзможност тези клиенти да получат адекватно обезщетение. Затова Крумова препоръча като най-добър вариант да се сключват застраховки на реални стойности.

„Автомобилното застраховане е основна част от застрахователния пазар – над 70%. При него имаме доста по-стройна система за определяне на действителните стойности”, допълни тя.

След потопа във Варна и Добрич също са заявени много на брой претенции, но малки по размер. Там също се сблъскваме с въпроса за застраховането на общинските имоти. Във Варна имаме и доста незаконни постройки, посочи изпълнителният директор на „Армеец”. За София застрахователната загуба ще е по-голяма, отчете тя.

Природните катаклизми увеличават търсенето на застрахователни продукти, но това не е трайно. Като цяло застрахователно проникване в България е на едно от последните места в Европа, коментира още Крумова.

На въпрос за дали ще нараснат цените на премиите тя отговори, че застраховка „Гражданска отговорност“ от много години е подценена и цената й би трябвало да расте. За цената на застраховката "Автокаско" Крумова заяви, че големият брой заявени щети в столицата може да се отразят на застрахователните премии, но може и да не се отразят, заради конкуренцията между компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
В България всичко става по трудния начин :( Хората явно тогава ще се научат да си застраховат имуществото, когато претърпят една две големи загуби :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
V.At.
преди 9 години
До CoolioКой знае защо с най много строшени стъкла се оказаха мерцедесите? Немски трошки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
V.At.
преди 9 години
До CoolioКой знае защо с най много строшени стъкла се оказаха мерцедесите? Немски трошки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
coolio
преди 9 години
важно е да си купиш и гараж вместо да паркираш като *** по градинки и тротоари. Сигурно съседите ме мислеха за балък като си купих 3 гаража миналата година, но ето че колите са ми непокътнати след бурята. А всички трошки по зелените площи са изпотрошени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
vezna
преди 9 години
Само като гледах снимки за какво става въпрос, ми се дорева. Хубавите коли на нищо не приличат. А тия в автокъщите сигурно са се разболели от ужас. Добре че поне застрахователите правят всичко възможно да обезпечат хората и всеки ще успее да си оправи колата. Сега се вижда колко е важно да си застраховаш дома и колата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още