IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска промени на предложенията на БНБ за Корпоративна търговска банка

При президента ще се обсъди превръщането на дълга към вложителите в собственост без директно участие на държавата с пари, заяви Румен Гечев

11:12 | 14.07.14 г. 21
БСП иска промени на предложенията на БНБ за Корпоративна търговска банка

Предложенията на БНБ за законодателни промени във връзка с одържавяването на Креди Агрикол и отнемането на лиценза на КТБ няма да бъдат подкрепени в настоящия им вид от БСП. Това каза пред „Нова телевизия“ Румен Гечев, депутат от „Коалиция за България”.

По негови думи в този си вид предложеният проектозакон от БНБ не може да бъде подкрепен, „тъй като поставя в изключителни условия определени физически и юридически лица. Няма как да предлагаме закон, който да се различава от европейското и действащото българско законодателство”, каза Гечев.

Той посочи, че в БСП одобряват разглеждането на всички възможни варианти за КТБ, тъй като в Корпоративна търговска банка има стотици български фирми, общини и болници. „Но не може да се прави разлика между държавни и частни фирми, не може и не трябва да се прави разлика между физически и юридически лица”, категоричен е депутатът. 

Трябва да се сметне какви ще бъдат ефектите върху българската икономика от затварянето на банката по съществуващото законодателство, както се прави в ЕС, или да се търсят инструменти, които да защитят интересите на вложителите, категоричен е той.

„Най-вероятно, ние, (от БСП бел. ред.), няма да подкрепим предложения законопроект в този му вид - да се извадят пари от данъкоплатците и да се разплатим с всички, които са си вложили парите в тази банка, тъй като в условията на пазарна икономика винаги има пазарен риск“, каза Гечев.

Румен Гечев уточни, че на срещата при президента Росен Плевнелиев днес ще бъде обсъдено дали може без държавата да участва директно с финансови средства дългът към вложителите да бъде превърнат в собственост, каза още депутатът от „Коалиция за България“.

„Да се дадат акции или други ценни книжа, които да бъдат конвертируеми на финансовия пазар, така че фирмите, които са засегнати, да могат да реализират книжата си на пазара и да получат някакво финансиране не от държавата, а от пазара”, обясни Гечев. Това е само една идея, която предстои да бъде обсъдена, уточни той.

Всичко за КТБ може да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
LuckyYou, да нямаш нещо у КТБ?Ако е до 195 000 лева гледай сеир. Ако е нагоре.... Риск печели, риск губи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Значи аз говоря глупостите 2 седмици преди Гечев...А за мен 21-ви е четен вестник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Пак ще отнесеш няколко обидни коментара и минуси, защото пак говориш глупости, а и 21ви още не е дошъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 2
1111@
преди 9 години
Знам,че скромността краси човека,НО ....Преди 10-15 дни написах коментар относно УВЕРЕНИЯТА на Орешарски,че КТБ ще отвори врати на 21юли...нещо от сорта,че ,, ...куцо,кьораво и сакато уверява,че КТБ ще отвори врати,НО ни кой не е обещавал да се връщат пари на хората...че могат да раздават акции,купони и т.н. и че управляващите ще си спретнат един финансов Армагедон за довиждане ,,....Тогава отнесох 3-4 обидни коментара и 15-20минуса,но не отговорих.Днес,след тази новина, спокойно мога да поздравя всички наивници! P.S И ако на някой все пак не му е ясно какво казва Гечев,да намери някой познат,който срещу жилищтно-спестовен влог в Държавна Спестовна Каса(ДСК) е получил насреща лихво точки от държавата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Нищо не можем да направим. Винаги стадото го стрижат - чрез пенсии, здравеопазване, данъци.. това е просто поредната схема. Остава ни утехата, че ние поне виждаме че ни стрижат, за разлика от масата, която не го осъзнава дори. Можеш да пробваш ти да почнеш да стрижеш, даже може и да успееш, ама пък трябва да знаеш, че тези дето стрижат, често скоро ги колят ( справки, човека, който не се бръсне напълно, който вече доста години стриже, ама сега е на дръвника образно казано)Затова и ника ми е такъв :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
съгласен съм че това изказване отваря вратата на пандора и никой не знае дали са откраднати или ще се крадат теса заявени но в момента никой не иска държавен дълг за тях за да са върнат но кажи ти даже двамата да мислим еднакво в момента какво да направим като не сме в медиите ивласта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Не, не я виждаш, защото гледаш там, където не е. Ти мислиш, че кражбата е вече извършена от Цветан Василев, а тя се извършва в момента, от този, който скри документа ( има и рима :D)А за *** думи на Искров си прав и за това че изчезването е невъзможно си прав, ОБАЧЕ това не променя факта, че 3.5 милиарда в момента се водят липсващи и ще бъдат покрити с дълг, а после ( като се намерят, официално или неофициално, защото няма как да изчезнат както сам казваш ) ще си намерят и собственик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
аз виждам много добре за тази кражба но в момента освен едни кухи думи на Искров за това друго няма онзи ден и 205 милиона бяха карани със колички на някъде днес се оказа че не билитъй че ще видим за мен изчезването на документи и данни затова е НЕВЪЗМОЖНО но говорим в момента за друг нов опит за ограбване чрез гарантиране на всички вложители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ама вие не виждате кражбата бе хора. Иде реч за 3.5 МИЛИАРДА не за 350 милиона. Това с депозитите на Веждичката е димката само. Ключа от палатката е в липсващите документи и информация за 3.5 Милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
и аз чух нещо за 46-48 депозита на стойност 350 милионаако е така то според мен зад тези депозита реално не стоят повече от 20 човека другите са членове на семейства и сега за 20 човека ще се краде държавата със 350 милиона а за спешна помощ нямат пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още