IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП откри първи пункт за контрол на рискови стоки

Прекият ефект от дейносттаму се очаква да надхвърли 5 млн. лв. до края на годината, смятат данъчни експерти

18:29 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
НАП откри първи пункт за контрол на рискови стоки

Първият в страната пункт на Националната агенция по приходите (НАП) за фискален контрол върху движението на рискови стоки беше открит на бургаското пристанище, съобщава БНР.

Според данъчни експерти прекият ефект от дейността на новия пункт се очаква да надхвърли 5 млн. лв. още в края на тази година.

„Целта на новата зона за контрол ще бъде 24-часово наблюдение и проверка на целия контейнерен трафик от и за страни - членки на Европейския съюз“, казва началникът на отдел "Оперативни дейности" към дирекция "Фискален контрол" на агенцията Даниел Вълканов, цитиран от БНР.

„Контейнерът идва на пристанището в момента, в който бъде натоварен, преди да излезе от бариерата. Реално през тези бариери не може да мине стока под фискален контрол, ако не е проверена от нас“, коментира още той.

Сигурността на проверяваните стоки ще се гарантира чрез специална пломба с инициалите на приходното ведомство с индивидуален, трайно защитен номер.

Данъчните инспектори ще изискват информация за мястото на получаване на стоката, за да се осъществява  ефективен контрол върху декларираните и реално доставени количества, допълва говорителят на НАП в Бургас Христо Узунов.

„Трябва да добавя, че през този контейнерен терминал на практика минава най-големият обем от товари. Само през последните две години от тук са минали над 3 милиона товари“, казва той.

Идеята на този фискален контрол е чрез преки и превантивни действия да се намалят данъчните рискове при търговия с рискови стоки като риба, месо, цитрусови плодове и захар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още