IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП разкрива фискални пунктове на морските пристанища и ГКПП Калотина

Очакваният бюджетен ефект до края на годината е 25 млн. лв.

14:11 | 03.06.14 г.
НАП разкрива фискални пунктове на морските пристанища и ГКПП Калотина

До края на юни Националната агенция за приходите (НАП) ще открие пунктове за контрол на рискови стоки на пристанищата във Варна и Бургас и на ГКПП Калотина. Преките фискални ефекти от дейността в новите пунктове се очаква да достигнат 25 млн. лв. до края на 2014 година, съобщават от агенцията.

От началото на годината до момента специално създадената Дирекция "Фискален контрол" е извършила над 35 000 проверки на рискови стоки. Запечатани са 6500 превозни средства, наложени са обезпечения за близо 1 млн. лв. Проследено е движението на близо 450 млн. кг рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, сухо мляко.

От средата на май инспекторите на НАП работят и по външните граници на страната съвместно с екипи на Агенция „Митници“ и Българската агенция за безопасност на храните. Освен товарни, на фискален контрол вече са подложени и лекотоварни превозни средства. Още в първите дни на съвместните проверки е разкрита и пресечена практика за превозване с микробуси на средно 400 кг зеленчуци „за лична употреба“, посочват от приходната агенция.

С наближаването на периода, в който ще се изнася зърнената реколта, предстои и затягане на режима на движение на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно, допълват от НАП. 

В последните месеци са предотвратени над 100 случая, в които празни камиони напускат територията на страната, а впоследствие е декларирано, че с тях е изнесена различна селскостопанска или промишлена продукция, за което е поискано възстановяване на ДДС.

„Виждам все по-убедителни резултати от работата на „Фискален контрол“. Освен преките фискални ползи и пресичане на т. нар. фиктивен износ, това, което правим, помага и за по-честна и конкурентна среда, дава на българските зеленчукопроизводители равен старт“, каза по повод проверките директорът на дирекция „Фискален контрол“ в НАП Пламен Димитров.

Дирекция "Фискален контрол" в НАП работи от началото на годината. Тя беше създадена за борба с ДДС измамите. Извършва проверки при транспорта на бързооборотни стоки, сред които плодове, зеленчуци, захар, месо и месни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още