IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредбата за стоките с висок фискален риск носи още 200 млн. лева в хазната

Старата наредба за контрол на акцизните стоки е била в тежест на бизнеса, смята зам.-финансовият министър Людмила Петкова

15:57 | 23.01.14 г.
Наредбата за стоките с висок фискален риск носи още 200 млн. лева в хазната

Наредбата за движението на стоките с висок фискален риск ще доведе до увеличаване на приходите в държавната хазна от данък общ доход с близо 200 млн. лева., прогнозира зам.-финансовият министър Людмила Петкова по време на пресконференция във финансовото министерство.

Тя представи механизмите на новите наредби за осъществяване на фискален контрол – за стоките с висок фискален риск и за контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване и контрол на акцизни стоки.

Общо 2237 проверки за стоки с висок фаскален риск са направили органите на Националната агенция за приходите от началото на годината. За 172 превозни средства е имало съмнения, че превозват рискови стоки и им е поставено техническо средство за контрол. 

Днес стана ясно, че в следващите дни официално ще заработи и новата Наредба за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване и контрол на акцизни стоки. Агенция „Митници“ ще проверява въвеждането, производството, складирането и извеждането на акцизните стоки, но не и междинните контролни пунктове, обясни още Петкова.

Тя уточни, че до изготвянето законодателните промени се е стигнало след внимателен анализ, който е показал, че целите и задачите в старата наредба от 2010 година не са били изпълнявани. Според нея старата наредба е била и в тежест за бизнеса, който е трябвало да инвестира прекалено много средства в закупуването на уреди за контрол.

„Бизнесът преди е имал изключително високи разходи, за да се преведе в съответствие със старата наредба. В голяма част от обектите на икономическите оператори, закупените пломби, уреди и други средства за контрол се оказват изцяло ненужни. В някои случаи, за да се монтират уредите дори се е стигало до промяна в производствения процес. Всичко това е било в тежест“, уточни Петкова. 

С новата наредба се създават ясни правила, както за икономическите оператори, така и за митническите органи. С въвеждането ѝ не се предвиждат допълнителни разходи за уреди, пломби, софтуер нито за Агенция "Митници", нито за икономическите оператори.

 

Очаквайте още подробности за начина на действие на новите наредби

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още