IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уволненият от Андреева директор се връща начело на Фонда за лечение на деца

Чакат се резултатите от проверки за нарушения по обществени поръчки в системата

10:04 | 15.08.14 г.
Уволненият от Андреева директор се връща начело на Фонда за лечение на деца

Уволненият от предходния здравен министър Таня Андреева Павел Александров е върнат начело на Фонда за лечение на деца. Това каза пред bTV служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков.

По негови думи, когато Александров е управлявал, Фондът е работел "по релси".

За това, че предстоят промени във Фонда за лечение на деца, стана ясно още при представянето на новия екип на здравното министерство. Промените ще са многопосочни, обясни тогава Ненков.

„Новият директор би могъл да оптимизира разходите във фонда”, коментира днес здравният министър. Предварителните данни показват, че бюджетът на Фонда за лечение на деца е изчерпан. Той е бил 5 милиона лева. „Вероятно ще се наложи и смяна на обществения съвет на фонда", допълни той.

Фондът за лечение на деца ще продължи да работи, въпреки че са изчерпани средствата от бюджета му. Това заяви новият стар директор на Фонда Павел Александров пред БНР.

Според него засега има резерви, които ще бъдат използвани за лечението на нуждаещи се деца. Ще се разчита на оптимизиране на разходите и на допълнителни пари, които Министерството на финансите да отпусне. „Необходими са минимум 3 милиона лева“, уточни Павел Александров.

„Идеята за парите трябва да дойде от министър Ненков и от финансовия министър, но ще гледаме най-икономично, с оптимизиране на разходите да се вместим в парите и да приключим добре годината“, допълни той.

Александров уточни, че е поканен да заеме ръководния пост отново, защото са изчерпани средствата във фонда и трябва да се свали напрежението около институцията, създадено при Андреева. „Трябва да се сложи ред, да се успокоят и родители и да заработи фондът както преди“, каза той.

„Не трябва да се правят драстични промени и нова концепция във Фонда без широко обществено обсъждане. Резки движения не са полезни. Ако трябва да се променя правилникът за работа, трябва да се потърси мнението на много хора“, категоричен е той.

Предстоят и промени в бордовете на няколко болници, потвърди Ненков.

Вчера той каза, че ще бъдат сменени хора, които са от бившия политически кабинет на Таня Андреева. Болниците, в които предстоят промени, са „Пирогов”, университетската болница в Плевен, СБАЛО в София, болницата в Бургас.

Относно проверката за нарушения във ведомството от страна на предходния министър Таня Андреева, Ненков очаква данни следващата седмица. Тогава ще има и информация за нарушения в обществени поръчки в Спешната помощ.„Пример не мога да ви дам, но има вероятност да се спрат ремонти на спешните отделения в страната. Те ще бъдат направени по прозрачен начин“, заяви лаконично той.

Ненков потвърди и за връщането на работа в Спешната помощ в столицата на директора Георги Гелев, когото Андреева опита да смени, но не успя, защото той излезе в болнични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още