IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели искат да бъде преразгледан планираният ръст на минималната заплата

Това се налага заради данните за БВП и дефлацията, заяви Васил Велев

11:47 | 19.08.14 г. 1
Работодатели искат да бъде преразгледан планираният ръст на минималната заплата

Служебното правителство трябва да преразгледа планираното увеличение на минималната работна заплата (МРЗ), която се очаква да стане 380 лв. през 2015 г. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Вчера социалният министър Йордан Христосков каза, че минималното възнаграждение ще бъде увеличено през 2015 г.

Васил Велев обаче припомни, че бюджетът се готви въз основа на средносрочна прогноза. „По принцип тя се прави два пъти в годината и е добре тази есен да бъде актуализирана. Според сегашната прогноза минималната работна заплата догодина трябва нарасне с повече от 10% и да стане 380 лв., но в същото време се предвижда средната заплата да се увеличи с по-малко от 5%“, заяви той.

Велев допълни, че актуализацията (която служебното правителство планира – бел. ред.) е необходима, тъй като няма да бъде постигнат заложеният икономически ръст на БВП от 2,1%, а за сметка на това дефлацията ще е повече от 0,2%.

При това положение е очевидно, че средносрочната бюджетна прогноза трябва да бъде преработена от служебния кабинет и на тази база да бъде преразгледано предлаганото увеличение, заяви той.

„Минималната работна заплата и нейното неразумно нарастване водят до ръст на безработицата“, каза още Велев. Според него в държавите от ЕС, където няма минимална заплата, безработицата е много по-ниска, отколкото в България.

Запитан дали е необходимо да бъдат променени критериите, по които се определя МРЗ, Велев отговори, че за работодателите е по-важна средната заплата, защото тя е пазарно определена.

Заради разликите в заплащането в отделните региони работодателите имали конкретни предложения - МРЗ да се договаря по икономически дейности и регионите да са разделени в три групи, като се прави стъпка нагоре и стъпка надолу в зависимост от средната заплата.

Велев допълни, че се очаква за около 50 икономически дейности да бъдат предоговорени минималните осигурителни прагове.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Работодалите сме ние - потребителите!тези "Работодатели" са поросто фашисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още