IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът запорира имуществото на Цветан Василев*

Мажоритарният собственик на КТБ е обявен за международно издирване от Интерпол

13:31 | 26.08.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Съдът запорира имуществото на Цветан Василев*

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор КТБ Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни членки на Интерпол, а в същото време имуществото му е запорирано, съобщиха от прокуратурата.

Имуществото му е запорирано с решение на Софийския градски съд от 22 август по искане на прокуратурата.

Запор и възбрана има наложена и на имущество на няколко лица, сред които са подуправителят на БНБ Цветан Гунев и част от ръководството на КТБ - Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

Наложеният запор е резултат от дейността на съвместен екип между Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и прокуратурата по казуса с КТБ, съобщиха малко по-късно от Комисията на сайта си.

СГС е забранил разпореждането с цялото имущество на Василев - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял, посочват от комисията.

Василев е обявен за международно издирване на 28 юли със съдействието на Евроджъст, уточняват още от прокуратурата.

Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата за правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед на данните, че той се намира във Виена.

С писмо от 29 юли от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” - МВР прокуратурата е уведомена, че Цветан Василев е обявен за международно издирване в ШИС и в Интерпол.

След като данните постъпват обаче в Шенгенската информационна система и "Интерпол", се получава справка, извършена в националната база данни на Австрия, според която Василев не е известен на австрийските власти.

Няколко дни по-късно делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено в системата за управление на казуси на "Евроджъст" и ще бъде официално докладвано на пленарно заседание на колегията.

На 13 август до МВР е изпратено предложението на Иван Гешев, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, с което се иска обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед на следваща екстрадиция за България от територията на всички държави членки на "Интерпол".

*Новината е актуализирана с информацията от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Още новини от Dnes.bg

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
http://***.interpol.int/var/interpol/cache/ws/2014-45587/wanted-GetThumbnail-59160761.jpg;pvdc7533856240cd3e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 3
993
преди 9 години
Това което пише в страницата на Интрпол са пълни глупости. Цитирам: "Misappropriation in public office in particularly large size, representing a particularly serious case" Той не е държавен служител за да е бил in public office. Човекът е бил мажоритарен собственик на Банка, за която някой твърди, че е присвоил средства... Т.е., скалъпват ти обвинение и те търси целият свят. Браво! А ако се окаже, че е невинен и че тези, които го "преследват" искат да му вземат бизнеса и банката и да го отстранят или отстрелят??? Кой му гарантира справедливо и експертно правосъдие? Никой! Затова ще си стои в държава, с която нямаме споразумение за юридическа помощ и ще се защитава от там. Аз да питам, а кой ще гони Искров и ще го подведе под отговорност затова, че поверената му институция не е свършила основната работа за която е там, банковия надзор, защото БНБ с монетарна политика не се занимава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Даммм. За съжаление, след като го изписаха като ктитор, сега го изписаха и на страницата на Интерпол.Да е обица на всички, с мераци за изписване в църква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Toranaga
преди 9 години
опааа ето го..http://***.interpol.int/notice/search/wanted/2014-45587
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Toranaga
преди 9 години
POPO, това не ти е машина, където има настройки. Когато не се знае къде е човека, веднага се слага снимката и описанието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
popo323
преди 9 години
Успокойте малко топката с тези безсмислени линкове . Това че е постъпило искане за обявяване на дадено лице чрез системата за издирване от Интерпол , съвсем не означава ,че тя веднага се одобрява и снимката се качва . Има технологично време за това . От 28 юли беше издирван в страните членки на Евросъюза , искането към Интерпол е съвсем скорошно и все още не е качено . Утре когато го качат , тогава какво ще пишете ? Ще стане същата глупост , като непрекъснатите оптимистични писания как някакви измислени фондове спасяват непрекъснато КТБ през последните два месеца , а на практика никой и лев не дава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Деси (редакторката) хвани обади се на тея да не лажат глей хората постнаха тука линкове, че ментите само ми писва ни на пикюла вече лека полека от ваште тъпотии къде Интерполове видеха, кви 5 лв. кви жълти таксита ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
popo323
преди 9 години
За всички с депозити над гарантираният минимум се задава един малък ужас , парите им просто горят , като на хиляди българи измамени на БФБ през 2008-2009 год от доста ловките измамници мажоритарни собственици на дружества у нас . Е сега част от тях бяха измамени от собствениците на КТБ или холдинга Доган , както тя се нарича неофициално . А относно онези прослувути 206 милиона , се оказа , че ужким са взети от Бромак с една обикновена бележка за кредит . При последното поискване от квесторите да бъдат възстановени , Бромак са отрекли да са взимали подобен кредит. В момента това са джобните пари на Цв В , е все с нещо трябва да живее човека , не може да мизерства , заради някакви смотани вложители !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Другите, освен Василев, нали ги пуснаха по живо, по здраво? Каква конфискация, какви 5 лева, след като 100 пъти сменяха ВЕРСИИ и накрая се оказа, че няма откраднати 206 милиона. Май е време всички активни участници в тази бандитска история да си подават оставките и да ги съдят за извършените поразии в банковата система. За Гунев също няма доказано обвинение, следователно, според Костов, Цацаров да си подава оставката незабавно. Държава и държавност не се гради с кьорфишеци и мафиотски номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Въпроса е да продължава да излиза ежедневно по снимките към всяка втора статия в нета ... оказва се , че неусетно съм се привързал до степен на зависимост от светлия му образ и меко излъчване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още