IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева все пак ще получи ресор "Бюджет" в новата ЕК

Очаква се Жан-Клод Юнкер да обяви официално новите еврокомисари в сряда

10:00 | 08.09.14 г.
Кристалина Георгиева все пак ще получи ресор "Бюджет" в новата ЕК

Номинираната за еврокомисар Кристалина Георгиева все пак ще получи ресор "Бюджет" в новата Европейска комисия (ЕК), съобщава БНР.

Очаква се на Георгиева да ѝ бъдат поверени и отговорности, свързани с човешките ресурси в Еврокомисията, както и да бъде един от заместник-председателите.

Днес и утре предстоят последни уточнения по ресорите на еврокомисарите. Очаква се в сряда председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер да ги обяви официално.

През тази седмица списъкът ще бъде внесен в Европейския парламент и там ще бъде определен график за изслушванията пред комисиите, пряко свързани с бъдещата работа на всеки от кандидатите.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри късно в петък предложения от Юнкер състав на новата Европейска комисия.

По-рано изтече органиграма, според която Кристалина Георгиева ще получи ресор данъчна политика и борба с измамите.

Името на Георгиева първоначално беше спрягано за поста върховен представител по външната политика на ЕС. Тя обаче беше изместена от италианката Федерика Могерини (ПЕС).

По-късно се разпространяваше информация, че Георгиева ще поеме именно ресор "Бюджет". От изтеклата органиграма обаче се виждаше, че той е предназначен за полякинята Елжбета Биенковска, която се сочеше за новия премиер на Полша, след като Доналд Туск беше избран за председател на Европейския съвет.

Юнкер обаче беше разкритикуван от Европейския парламент и неправителствения сектор за разпределението на ресорите на новите еврокомисари, включително и за отпадането на ресора "Вътрешен пазар", за който досега отговаряше Мишел Барние. В тази връзка явно Юнкер е променил мнението си, тъй като късно в петък Туск обяви, че Биенковска няма да получи ресор "Бюджет" в новата Еврокомисия, а ще поеме вътрешния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още