IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ препоръча на EPIC да потърси държавна подкрепа за КТБ от МФ

Консултантът, представляващ основните акционери на банката, е необходимо да разкрие конкретните им финансови ангажименти по оздравяването на трезора

17:00 | 15.09.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ препоръча на EPIC да потърси държавна подкрепа за КТБ от МФ

Българската народна банка е изпратила писмо* до EPIC, представляващ основните акционери на КТБ, в което приветства усилията на финансовия консултант за подпомагане рекапитализирането на банката и изразява готовност да участва, в рамките на своите компетенции, в обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ, съобщи централната банка. 

По повод на разбирането на EPIC, изразено в предишно писмо до централната банка, че „държавната помощ ще представлява решаваща част от решението за рекапитализиране“, изрично се обръща внимание, че не БНБ, а Министерството на финансите е национален компетентен орган по отношение на отпускането на държавна помощ съгласно Закона за държавните помощи.

В тази връзка и с оглед на необходимостта от намиране на работещо решение за групата на КТБ в най-кратък срок се препоръчва EPIC възможно най-скоро да започне разговори с Министерството на финансите, с оглед изясняване на реалните възможности и условия, при които биха могли да получат държавна подкрепа.

С цел бързо започване на разговорите по преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ, необходимо е EPIC незабавно да представи споразумение, удостоверяващо рамките на предоставените им правомощия и лицата, които са оторизирани да представляват, се посочва в писмото на БНБ.

Подчертава се също така, че в хода на разговорите е необходимо EPIC да предостави повече информация относно виждането за рекапитализиране на КТБ, включително конкретните финансови ангажименти, които лицата, представлявани от EPIC, са в състояние да поемат, както и начина и правните средствата, чрез които да стане това.

Уточнява се, че увеличаването на капитал, респ. прехвърлянето на акции в банка, се извършва при спазване на българското законодателство и съобразно изискванията на Закона за кредитните институции, Закона за мерките срещу изпирането на пари и др.

В писмото на БНБ се прави уточнението, че държавната помощ в държавите-членки на ЕС се предоставя по ясни правила, които са част от европейската правна рамка, както и че предоставянето на държавна помощ се разрешава индивидуално за всяка банка и само при наличие на условията за това съгласно европейското и българското законодателство.

В случай, че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC следва да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност за възстановяване операциите на двете банки от групата на КТБ. Обръща се внимание, че към настоящия момент двете банки продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства за изплащане на задълженията към депозантите им, които са в размер на 6,227 млрд. лева за КТБ и на 285 млн. лева за Търговска банка „Виктория“ ЕАД.

Във връзка с високия обществен интерес всяка информация в хода на разговорите, непредставляваща банкова или служебна тайна, ще бъде публично оповестявана, заявяват от БНБ.

* Писмото е изпратено до г-н Петер Голдшейдер, управляващ съдружник в EPIC, от изпълняващия длъжността подуправител, ръководещ управление „Банков надзор“, г-жа Нели Кордовска и главния юрист на БНБ г-жа Нина Стоянова. Копие от писмото на БНБ е изпратено до министър-председателя и министъра на финансите на Република България.

Развитието на казуса с КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
ФГВ би следвало да се глада като застраховка след възникнало събитие , а не с цел предотвратяването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Според мен ФГВ би следвало да се задейства само при обявен фалит , а не при предполагаем такъв.В противен случай средствата могат да се източват за какви ли не щуротии и по какъв ли не повод във връзка с която и да е банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
popo323
преди 9 години
Относно първият ти въпрос , аз съм по склонен да вярвам на отчета на чуждите одитори които посочиха 3,5 милиарда лоши кредити , ще видим разбира се и какво ще обявят през октомври . Тези 65 млн са по вътрешни отчети на КТБ , а те са напълно измислени . По вторият въпрос държавата ще трябва да подари милиарди , защото всеки и с грам мозък ще си изтегли парите оттам , първи ще бъдат тези с големите суми , за тях ще е чудо ако някой им ги възстанови . Ще се изтрепят да ги изтеглят . Ако наистина лошите кредити са 3,5 милиарда , държавата нищо няма да си върне . Просто определени хора ще си върнат вече загубените пари . Тези /ЕПИК/ нищо няма да дадат , досега имаха три месеца нещо да обявят ,ако щяха да дават. А относно активите на тази банка ще ми е любопитно да видя какво наистина имат , така както им бяха разделили кредити на 4-ри групи , активите не бяха особено много спрямо депозитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Ти просто замеряш с понятия, които или не разбираш и сам си ги навиваш или нарочно манипулираш.Доклада на одиторите на който предпочиташ да вярваш, е хубаво да прочетеш поне какво беше огласено от него (щото самия доклад го няма никъде та не ми е ясно как му вярваш)А какво беше огласено1) Загуба - 65 милиона ( да , да в този доклад )2) Лоши кредити - НИЩОЖНО количество, под 3% мисля че беше3) Непълна информация за кредити за 3.5 милиарда, което не позволява да се оцени до колко те са надлежно обезпечени, доколко получателите са надеждни и дали не са на свързани лицаТака че... закона бил ХИПОТЕТИЧНА ситуация, загубата била 3.5 милиарда, па после не било това загубата, а били лоши кредити.. ама май не са и лоши...Па вярваш на доклада на одиторите, ама не си го и виждал доклада, и дори не си прочел какво беше огласено в него или не си разбрал... Абе .... както и да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Относно първият ти въпрос , аз съм по склонен да вярвам на отчета на чуждите одитори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
popo323
преди 9 години
Тук много се реве срещу Искров и той носи своята вина , но той най виновният ли е ? В крайна сметка видяхме само първичният доклад на одиторите и той сочи 3,5 милиарда лоши кредити . Тях Искров ли ги е давал ? Не би ли било редно първо да се търси отговорност от Цветан Василев , Пеевски и всичките останали от тяхната шайка . Че тези хора заедно са източили банката , до вчера те бяха дупе и *** . Нали не си мислите ,че трима чужди одитори са си измислили загубите в тази банка . Тя можеше да продължи да работи още известно време , но щеше да натрупа още повече депозити , съответно повече загуби и накрая пак щеше да фалира . Е изпокараха и стана по бързо . Много хора казват Цветан Василев е родолюбец и дава пари за всичко ........ Ами то с чужди пари от депозити лесно се прави благотворителност , особено когато и ти си крадеш милиарди . Ето и един Цеко Минев е същият "благодетел" ,спонсорира ски и какво ли не . Ама с чий пари ? С чуждите пари е лесно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Ами радвам се,че ти си отблуден :D 1) Моля да ме отблудиш и мен и да ми кажеш КЪДЕ е обявена загубата от3.5 милиарда? Щото аз мисля, че е ОБЯВЕНА загуба от... 65 милиона май беше. 2) Държавата колко ще трябва да налее е съвсем трети въпрос и зависи от очаквания ликвиден натиск НО въпроса е дали ще ги налее и после ще си ги върне или ще ги загуби3) Стои и въпроса, колко ще осигури ЕПИК и колко -държавата и дали даденото от държавата няма да е по-малко от това, което следва да даде ако разплаща гарантираните влогове.Изобщо, много им е просто на някои хора - тегли ножа и това е. Каквито и провизии да трябва да се заделят, едва ли парите, които трябва да налее държавата ще са повече, от тези, при фалит, да не говорим, че срещу тези пари държавата ще се окаже собственик и на активи и на работещ бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
popo323
преди 9 години
Опасявам се ,че си заблуден . При обемите в които е обявената загуба / 3,5 милиарда/ в тази банка той е напълно неприложим . Собственият капитал би станал нулев , а държавата ще трябва да налее още поне 3 милиарда , срещу които ще стои една нула . Ти би ли си "купил" подобна банка , за три милиарда една нула . Защо трябва държавата да го прави с парите от данъците на всички , само за да спаси вече пропилените милиарди на 3400 депозити над гарантираният минимум ли ? Това е частна банка , а подобно действие е явно одържавяване с колосална загуба . Това би било престъпление . Закона е за хипотетична ситуация , ако загубата е 500млн , от собствен капитал 600млн . Тогава ако акционерите не могат да попълнят дупката , фонда може да даде примерно 300млн и да придобие акции за тях за да продължи работа банката . Но при загуби за милиарди , този член е неприложим и би бил престъпление срещу всеки данъкоплатец в държавата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Тъй като БНБ в лицето на своя гуверньор си игра е на "тука има, тука нема", като в продължение на 2 -3 седмици дава две противоположни становища за състоянието на КТБ, за Цецо Мустака няма да е проблем да спечели всякакви дела срещу БНБ и държавата за пропуснати ползи, вреди и загубен внесен капитал. Не може една такава институция като БНБ да си сменя за броени дни становищата като чорапи. Достатъчно е Цветан Василев да се обърне към международен съд, щото знаем нашите как работят, и резултатът ще е налице. Евтините номера на Искрата няма как да бъдат взети насериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Наистина става дума за закона за кредитните институции и това е моя грешка, но мисля, че наистина следва да прочетеш закона преди да се изказвш. Изобщо не става дума за това, дупката да е по-малка от капитала, а че капитала се намалява с обема на дупката, после се увеличава колкото трябва. Ако дупката е по-голяма от капитала, могат да се обезсилят акциите на съществуващите собственици. Никой никого не задължава, НО ако банката ще се оздравява ( което иска ЕПИК), по този закон държавата може да участва единствено чрез ФГВ и това няма нищо общо с правителството. В този аспект Искров може или да каже "няма да оздравяваме банката" или да каже ОК и да участва ФГВ. Да ги праща при правителството е поредната неадекватна глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още