IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Очаквам повишение на цената на тока със 7% и още 7% след Нова година

Трябва да се търси справедливост и за бизнеса, и за потребителите, заяви енергийният експерт

17:53 | 18.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хиновски: Очаквам повишение на цената на тока със 7% и още 7% след Нова година

Очакваното повишение на цената на тока няма да е с 10, а със 7%, заради потребителите. Това прогнозира енергийният експерт от Българския енергиен форум инж. Иван Хиновски пред БНР.

„Въпросът е, че тези 7% няма да решат нещата до край. От Нова година трябва да се очаква ново увеличение на тока, което също да е  7%“, заяви още Хиновски.

Припомняме, че вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявиха, че от 1 октомври цената на тока ще се увеличи, но не с повече от 10 на сто. Причината е дефицитът в системата на енергетиката и очакването към юни 2015 г. дълговете на НЕК да достигнат близо 4 млрд. лв.

Хиновски коментира, че при определянето на цената на тока трябва да се търси справедливост за двете страни в процеса. Едната страна е бизнесът - тези, които произвеждат електроенергия, както и хилядите работници-енергетици, като много от тях не си получават заплатите в последните месеци. Другата страна е потребителят.

„Каквото и да се случи с цената на електроенергията в България, трябва да има една развита система за социално подпомагане“, заяви експертът.

Според него цената на тока е трябвало да се повиши още преди няколко години.

„Ние в момента възстановяваме една цена, която преди 2 години трябваше да се повиши с 10%. ДКЕВР не отчитаха обективните разходи, вложени в производството на електричеството. Всеки един участващ в енергийния бизнес трябва да знае, че за неговия труд, за вложените инвестиции, трябва да си получи възнаграждението“, допълни той.

Той не изключва дори при повишението на цената да има аварии през предстоящия зимен период.

Според него няма да има газова криза. „Ако се направи анализ на състоянието на „Газпром“, виждаме, че Русия изпитва изключително тежка криза на ликвидност при  постъпления на средства. Тя няма икономически интерес да си реже един приход, който е гарантиран“, заяви още  Иван Хиновски по повод вчерашното изявление на вицепремиера Екатерина Захариева. Тя съобщи, че вероятността за нова газова криза тази зима е голяма и правителството се подготвя за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
trendline
преди 9 години
Бе нали 25 години сме в "пазарна икономика". Това думи като "търсене" , "предлагане", "свръх производство- падащи цени" защо не ги срещам. Само думи "държавата да гарантира", "субсидии" и т. н. от сутрин до вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още