IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токът ще поскъпне с по-малко от 10%

На 19 септември ще е готов докладът на работната група на ДКЕВР, който ще изясни какво да бъде увеличението на цената

12:08 | 17.09.14 г. 8
Токът ще поскъпне с по-малко от 10%

Увеличение на цената на тока от 1 октомври ще има, но то ще бъде под 10%, заяви по време на брифинг новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

Точният размер на повишението ще стане ясен на 19 септември, когато ще бъде готов докладът на работната група на регулатора.

Тодорова отказа да коментира в какъв размер ще бъде увеличението преди да бъде готов докладът на работната група. 

Регулаторът не е поискал заявления от участниците на пазара за ценово решение, защото повишението от 1 октомври е по чл. 31 а от Закона за енергетиката, тоест при промяната на обстоятелства, които водят до дисбаланс на пазара.

"Не сме искали заявления от дружествата, някои от тях са подали, други са изказали мнения", допълни Тодорова по отношение на заявлението от EVN с искане за увеличение от 1 октомври в размер на 18 на сто.

Няма да има промяна в отчитането на тока, а целта е да се компенсират част от дефицити в системата, допълни Тодорова.

На закрито заседание по-късно днес ще бъде разгледано и искането на „Булгаргаз“ за промяна в цената на природния газ за четвъртото тримесечие. Тодорова посочи, че компанията е поискала увеличение на цената от 10 лева на хиляда куб. метра. Тя допълни, че е чела заявлението и не смята, че всичко, което е предложено, е обосновано и на тази база увеличението вероятно няма да бъде в искания размер.

„Смятам, че няма да се стигне до повишаване на цената на топлинната енергия. Има толеранс“, допълни още новият директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Погледни коментарите преди теб! Тва е матряла! Туй полуженийту, г-жа Петрова - ла^йно в коридора! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Тази като я слушам, все едно е назначена не за шеф на ДКЕВР, а е на хранилка в ЕРП-тата и в американските ТЕЦ-ове. Вече вдигнаха тока с 5% при дефлация 2%. Това означава, че няма никаква причина да се вдига още цената, най-малкото на ЕРП-тата. Т.нар. президент назначи едни чиновници без биографии и физиономии с едничка цел да изпълни заръките на чуждестранните компании. При положение, че има излишък на мощности (според противниците на Белене и според привържениците на фотоволтаиците), защо цената на енергията ще се вдига ? По всички пазарни механизми, тя трябва да пада. Станаха скандални неща - едно нелегитимно правителство уволни независимата комисия и си назначи друга (познайте колко независима), която първата и работа е да вдига цените. И ме успокояват, че щяло да бъде с под 10% !!! Наглост и нахалство. А поплювкото начело на държавата се е покрил. Вземете му интервю по повода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
Той горкия от де да знае че барем половината увеличение се дължи на великите енергийни проекти . Мъка , мъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
kurta007
преди 9 години
И другаря станишев много добре си го спомням кво пееше преди 7-8г по ТВ .Проглуши ми ушите тогава. "Ние ,БСП, сме твърдо против България да влезе в ЕС и НАТО .Няма да го позволим на никаква цена !!!! "7-8г по късно ,същия тоя *** живее сред бели хора в Брюксел,взима си 20к ойро,жена му изкраде 200 млн. и не го *** за избирателите му *** от Аспарухово и Мизия където ги заля.Ми да ходи в русия като беше против ,кво прави в ЕС ?Ама така е,докато има балъци пред урните ще има и тарикати.На 5-и пак глсувайте за тая пасмина която ни "управлява" вече 24г !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
kurta007
преди 9 години
Ами ще вдигат ,за да въстановят 1 млрд от Цанков Камък и 2 млрд от Гъола който твойте идоли хифроинженера и другаря станишев който си бара х*у ся в Брюксел.Пък ти балъко ,на 5-ти,под строй с бабичките ,пак гласувай за тая пасмина !!!*** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
ни бойтИ сЪ червеноармейски предателиако само ГЕРБ е причинитЪ за поскъпванетУ на тока ще ги изринем пак както предния път за да дойдИтИ виЙ отново и да ни го свалитИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
pu10
преди 9 години
Ще си ви доизточат докато шавате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
rat
преди 9 години
Първата работа на ГЕРБ (в лицето на служебното правителство назначено от президента им Плевнелиев) е да вдигат цените, тока и т.н. Точно като преди.Втората работа май ще е постната пица, верно че малко е изстинала, ама те и така ще ни я фърлят да я ручаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още