IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на деня миньорите от „Мини Черно море“ получават заплатите си

НЕК е превела 500 хил. лв. на „Топлофикация-Сливен“

16:04 | 19.09.14 г. 1
<p>
	Повече от 36 часа продължи стачката на миньорите от мина &bdquo;Черно море&rdquo; заради неизплатени заплати. <em>Снимка: БТА</em></p>

Повече от 36 часа продължи стачката на миньорите от мина „Черно море” заради неизплатени заплати. Снимка: БТА

До края на работния ден се очаква да бъдат изплатени възнагражденията на миньорите от „Мини Черно море“, съобщават от КНСБ.

От Българския енергиен холдинг съобщиха, че Националната електрическа компания (НЕК) е превела 500 хил. лв. на „Топлофикация-Сливен“.

От началото на годината на топлинното дружество в Сливен са изплатени над 80% от дължимите суми, уточнява се в съобщението. Към останалите си контрагенти НЕК е изплащала средно около 58% от натрупаните задължения.

"За да се гарантират здравето и безопасността на работещите в мини „Черно море“, правителството разпореди на Българския енергиен холдинг да намери резерви и да осигури средства за заплати на миньорите. Миньорите не бива да бъдат използвани за икономически взаимоотношения между две частни фирми", отбелязват още от БЕХ.

"НЕК в качеството си на обществен доставчик на електрическа енергия няма търговски взаимоотношения с мини "Черно море“, уточняват от там.

По-рано днес от "Топлофикация-Сливен" заявиха, че през септември 2014 г. Националната електрическа компания не е изплащала нито стотинка към сметките на дружеството.

Преди тях Министерството на икономиката и енергетиката изпрати съобщение до медиите, че НЕК е изплатила на „Топлофикация-Сливен” ЕАД 2,5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина „Черно море-Бургас”.

До този резултат се стигна след двудневни протести на миньорите от „Мини Черно море“ в рудниците под земята и едночасовите предупредителни протести на миньорите от „Въгледобив Бобов дол” ЕООД и „Мини Открит въгледобив” ЕАД – Перник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 1
Repoman
преди 9 години
Значи за стачкуващите може?Ами какво правим с останалите, които още не са започнали стачки, но като видят и те ще излязат? Лошо, нали?Затова, не трябваше правителството да се поддава на натиска. Трябваше да си спазват принципите да се плащат само половината задължения, защото така е нормално. Сега всички ще скочат и те да искат, което разваля добрата дисциплина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още