IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР реши - токът поскъпва с 9,79% от днес

Две закрити заседания бяха нужни на енергийния регулатор, за да одобри предложението на работната група за новата цена на тока

15:44 | 01.10.14 г. 30
ДКЕВР реши - токът поскъпва с 9,79% от днес

След две закрити заседания, провели се на 30 септември и 1 октомври, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-накрая одобри решение за повишаване на цените на електрическата енергия от 1 октомври, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Промяната е в рамките на предварително обявените в доклада на работната група цифри – със средно 9,79% в посока нагоре. Решението се взима в рамките на започналия от 1 юли нов ценови период и е мотивирано с настъпили промени в ценовите показатели.

Най-голямо е увеличението на дневната тарифа за абонатите на ЧЕЗ България – с 9,9%, а нощната тарифа се повишава с 9 на сто.

Клиентите на EVN България ще трябва да плащат с 9,7% по-скъпа електроенергия през деня, а през нощта цената се повишава с 9,31 на сто. 

С 9,8% скача дневната тарифа за клиентите на Енерго Про, а потреблението им на електроенергия през нощта ще поскъпне с 9,5 на сто.

С 8,9% се повишава и таксата „Задължения към обществото“(в която се обединиха таксата "зелена енергия" и "кафява енергия") - от 17,37 лева за мегаватчас до 18,93 лева за мегаватчас.

Увеличава се и цената, на която НЕК продава електричество в качеството си на обществен доставчик - от 114,10 лева за мегаватчас на 125,32 лева за мегаватчас. 

Решението за поскъпването на електроенергията беше взето след протести пред централата на ДКЕВР в столицата. Представители на индустриалните потребители пък се обявиха против увеличението на таксата „Задължения за обществото“, защото по този начин се оскъпява енергията, ползвана от бизнеса.

По време на общественото обсъждане на предложението на работната група на енергийния регулатор за увеличаване на цената от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заявиха, че цената на електроенергията за бизнеса в съседна Гърция е с 20-30% по-ниска, отколкото в България. Гърция внася електричество от България, посочи още председателят на Управителния съвет на Федерацията Константин Стаменов.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов представи преди дни план за оздравяване на сектора на енергетиката. Увеличението на цената на тока е само една мерките в него. Сегашното поскъпване ще покрие едва 200 млн. лева от близо 1 млрд. лева дефицит в системата, призна още Щонов.

От своя страна, новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че има предпоставки и за по-рязко поскъпване на тока. За да бъдат покрити всички дефицити в системата само с увеличение на цената, токът трябва да поскъпне с 50 на сто, пресметна тя. Тодорова обаче беше категорична, че дотам няма да се стигне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Интересен прочит на данните. Официално е 4.5% ама била 10%? Що за съчинение, ти ще ми повярваш ли ако ти кажа, че БВП официално е с 2% нагоре ама реално е достигнал 7.5%???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
akvari_um
преди 9 години
да дигне и заплатите ? !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Ха ха балъците така и не измират . Станишев и Доган изпокрадоха 2 милиарда в Цанков Камък и Белене , а сега всички българи трябва да ги компенсират с увеличение на цените . А интересно и кой написа закона за фотоволтаиците и перките през 2007 год и разписа 10 пъти повече разрешения за строеж от необходимите . И не стига ,че написа подобен корупционен закон,но и даде държавни гаранции ,че след построяването на подобна мощност , тя веднага ще бъде присъединена към мрежата с гаранирани цени за 20 години . Е сега плъхчо се крие в Брюксел , а *** нека плащат по скъп ток .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
Jay Gould
преди 9 години
Официално дори бе стигнала 4.5 %, а реално около 10% годишно, помня, че дори от Евростат изловиха кабинета на Борисов в лъжа. Всичко това го има документирано. От началото на 2013 имахме вече дефлация... А сега ще поживеем и пак ще видим. Да спорим смисъл няма. Вие правите което искате, аз правя което знам ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 7
milioner4e
преди 9 години
Точно па при дебелия от Банкя, без да го защитавам безработицата беше спаднала, а инфлацията беше 2-3%, което според много хора е перфектния сценарий. Бас лова, че не знаеш от къде дойде дефлацията. И си оправи фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
Jay Gould
преди 9 години
Бяхме на минус, защото дебелия лъжльото от Банкя падна в началото на 2013 г. Стагфлацията спря точно с падането му. Сега се върна и нещата пак ще се влошат. Просто и ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Кой да ги накаже? СЪД --ООД ли? То няма кой да ги обвини, а ти за наказания говориш! :))) Освен това ТЕ са си направили законите така, че повечето кражби са си законни. Всъщност, щом закона го е позволил няма кражби нали така? А и съвсем законно си дойдоха на власт се оказа за да напаснат допълнително нещата :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Потреблението му пада а те му качват цената !"====Няма как да е иначе за жалост! Такава е логиката. Излишните мощности водят до оскъпяване. Затова на времето писах че нямаме нужда от АЕЦ Белене на този етап. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Тръгват да оздравяват нещо (ЕнерГетикаТА) без да са ясно идентифицирани и назовани причинителите на "заболяването" !Трябва да бъдат назовани и НаКаЗАНИ !!(Иначе .... посивяване, посивяване, посивяване !!!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 6
milioner4e
преди 9 години
Брех, удиви ме. И сега, ако ми кажеш къде у БГ видя да се покачва безработицата, още повече пък инфлацията... след като сме на минус от 2 години що-годе вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още