IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР реши - токът поскъпва с 9,79% от днес

Две закрити заседания бяха нужни на енергийния регулатор, за да одобри предложението на работната група за новата цена на тока

15:44 | 01.10.14 г. 30
ДКЕВР реши - токът поскъпва с 9,79% от днес

След две закрити заседания, провели се на 30 септември и 1 октомври, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-накрая одобри решение за повишаване на цените на електрическата енергия от 1 октомври, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Промяната е в рамките на предварително обявените в доклада на работната група цифри – със средно 9,79% в посока нагоре. Решението се взима в рамките на започналия от 1 юли нов ценови период и е мотивирано с настъпили промени в ценовите показатели.

Най-голямо е увеличението на дневната тарифа за абонатите на ЧЕЗ България – с 9,9%, а нощната тарифа се повишава с 9 на сто.

Клиентите на EVN България ще трябва да плащат с 9,7% по-скъпа електроенергия през деня, а през нощта цената се повишава с 9,31 на сто. 

С 9,8% скача дневната тарифа за клиентите на Енерго Про, а потреблението им на електроенергия през нощта ще поскъпне с 9,5 на сто.

С 8,9% се повишава и таксата „Задължения към обществото“(в която се обединиха таксата "зелена енергия" и "кафява енергия") - от 17,37 лева за мегаватчас до 18,93 лева за мегаватчас.

Увеличава се и цената, на която НЕК продава електричество в качеството си на обществен доставчик - от 114,10 лева за мегаватчас на 125,32 лева за мегаватчас. 

Решението за поскъпването на електроенергията беше взето след протести пред централата на ДКЕВР в столицата. Представители на индустриалните потребители пък се обявиха против увеличението на таксата „Задължения за обществото“, защото по този начин се оскъпява енергията, ползвана от бизнеса.

По време на общественото обсъждане на предложението на работната група на енергийния регулатор за увеличаване на цената от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заявиха, че цената на електроенергията за бизнеса в съседна Гърция е с 20-30% по-ниска, отколкото в България. Гърция внася електричество от България, посочи още председателят на Управителния съвет на Федерацията Константин Стаменов.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов представи преди дни план за оздравяване на сектора на енергетиката. Увеличението на цената на тока е само една мерките в него. Сегашното поскъпване ще покрие едва 200 млн. лева от близо 1 млрд. лева дефицит в системата, призна още Щонов.

От своя страна, новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че има предпоставки и за по-рязко поскъпване на тока. За да бъдат покрити всички дефицити в системата само с увеличение на цената, токът трябва да поскъпне с 50 на сто, пресметна тя. Тодорова обаче беше категорична, че дотам няма да се стигне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 1
Xamsterdamm
преди 9 години
Тааашак голям, от една страна заобикаляне на фалит на НЕК с народни пари, от друга заобикаляне на фалит на КТБ пак с народни пари. Народе, кога ще спреш да плащаш за нищо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Jay Gould
преди 9 години
Не инфлацията, а стагфлацията! Което не само няма да реши проблема в страната, а ще го влоши кардинално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
Поне ще вдигне малко инфлацията, пак е нещо ^^
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
Lupus
преди 9 години
Колко от тези проценти са заради разни елементи от обществото, които с години не си плащат сметките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 7
Miraka
преди 9 години
Моля някой компетентен да разясни какви са сценариите когато НЕК фалира. Защото реално погледнато няма нищо по-естествено от фалита за една компания, която е сключвала неизгодни договори. Тогава тези, на които им се плаща ВЕИ тока (и американския ток) няма да има кого да съдят - той е фалирал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
Лъско
преди 9 години
Човек не знае кое е по-добре: да имам режим на тока или да имаме ниска цена на тока.Едно обаче е ясно, добре е че ДКЕВР повиши сега цената, а не после като дойде Бойко и ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 11
nobel
преди 9 години
Чудесна, прекрасна, фантастична новина! Радвай се народе! Щом повишаването на цената на тока ще развие енергопромишлеността, значи това е много добра новина. Ами в такъв случай защо да не вдигнем цената на всичко, за да се развият и останалите видове промишлености. Чакай бе, забравих. Ами че то вдигането на тока точно до това и ще доведе - ще се вдигнат всички цени. Значи растежът ни е осигурен. Чудя се защо не вдигнаха цената направо с 50%. Какъв растеж би предизвикало това направо не ми се мисли. Космически. Добре, че има хора дето да ми отварят очите колко хубаво и полезно е вдигането на цените, че то аз до сега, кой знае защо си мислех, че е обратното. И че повишаването на цената на тока няма да доведе до растеж, а точно напротив. Какъв *** съм бил допреди малко. Или може би не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 30
kefal
преди 9 години
Добре е, че разумът надделя и се вдигна цената. Другият вариант беше доизживяване и фалит. От нова година ще трябва пак да се повиши с още поне толкова цената, за да може да се развива енеропромишлеността у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
osoitza
преди 9 години
какво увеличение само 9,79 като цена от витрина , стараещата се да ни заблуди че не е 10, 00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още