IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренчев: Три сериозни проблема са надвиснали над България

Финансови проблеми, кризата в енергетиката и кризата в Украйна, която може да спре доставките на газ, могат да сринат държавата, смята синдикалистът

11:11 | 05.10.14 г.
Тренчев: Три сериозни проблема са надвиснали над България

Три сериозни проблема има да решава България в следващите месеци, коментира президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев в ефира на Bulgaria on Air.

Това са финансовите проблеми, кризата в енергетиката, която няма да може да бъде решена с повишаване на цените, а с промяна на модела, както и кризата в Украйна, която може да доведе до прекъсване на доставките на природен газ.
„Тези три проблеми, заедно, поотделно или в някаква комбинация, могат да затрият държавата”, категоричен беше синдикалният лидер.

Според него политическите проблеми у нас също се превръщат в икономически. Субективно политическо решение е на кого да се продаде компания при приватизацията и т.н., обясни още Тренчев.

Той отказа да направи прогноза за новото правителство, но очакванията му не са големи. "Има вероятност трудно да бъде сформирано ново правителство и то да бъде раздирано от противоречия", смята още Тренчев. Според него политиците по презумпция трябва да са слуги на народа, но у нас ролите са разменени.

Купуването на гласове всъщност е въпрос на личен избор, а не толкова на натиск отвън, смята синдикалният лидер. „Свободата има различна цена за всеки – някои я защитават дори и с цената на живота си, а за други тя не е ценност и я продават”, коментира още той.

Тренчев обясни още, че обществото е силно разделено и се обединява само около някоя национална трагедия, което е жалко. Трябва обаче, макар и разделени, да имаме общи цели и всички да обединим усилията си за тяхната реализация, препоръча още президентът на КТ „Подкрепа”.

Според него през годините избирателите не основават своя избор на базата на предизборните програми на партиите, но от друга страна сигурно има и лидери на партии, които не четат своите програми, написани от експертите. Тренчев призова политиците да оставят бизнеса "да изработят парите", а не да се карат как да бъдат разходени намаляващите приходи. 

"Правилата трябва да са добри за бизнеса, за да се развива и наема хора", смята още синдикалният лидер. 

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още