IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И кабинет на малцинството ще бъде коалиционно управление между различни партии

Никой няма интерес от нови избори и кабинет трябва да има, коментират политически наблюдатели

16:52 | 06.10.14 г. 5
<p>
	Бойко Борисов в 42-то Народно събрание. Снимка: <em>БТА</em></p>

Бойко Борисов в 42-то Народно събрание. Снимка: БТА

Кабинетът на малцинството ще е по същество коалиционно управление между различни формации. Около това мнение се обединиха наблюдатели, които коментираха пред Dnes.bg последния ход на Бойко Борисов. Днес ГЕРБ изненадващо обяви, че няма да води преговори за коалиционен кабинет, а ще се опита да състави правителството на малцинството. Партията започва преговори с останалите формации в парламента, за да разбере на кои може да разчита за подкрепа.

„Каквато и красива формула да се измисли, това ще е по същество коалиционно управление“, коментира Първан Симеонов от „Галъп“. Според него и кабинет на малцинството означава търсене на подкрепа извън ГЕРБ и сработка между отделните партии.

Той не се ангажира да прогнозира с кои формации би станала тя. Според Симеонов естествената среда на ГЕРБ са Реформаторите и Патриотичният фронт, но няма гаранции, че партньорството ще е факт.

„ГЕРБ твърдят, че няма да правят коалиции с БСП и ДПС, но това не означава, че няма да получат подкрепа от ДПС, а защо не и от БСП“, коментира социологът.

Според Симеонов не е изключено Борисов да блъфира със заявката за кабинет на малцинството. „На настойчивостта да се състави кабинет с премиер Борисов е заложена политическата стабилност на страната. Не зная дали това е демонстрация на сила и мощ. Този вариант ми се вижда утопичен“, коментира социологът.

Той допълни, че колкото и красиво и героично да звучи партия с 90 депутати да прави правителство, то ще предизвика обвинения за задкулисие. Симеонов е категоричен, че и никой няма полза от нови избори и обясни, че не вярва в искреността на ГЕРБ, че биха отишли на нов вот, ако управлението не е тяхно.

Специалистът по избори Михаил Константинов подкрепи решението на ГЕРБ и им пожела да успеят да сформират правителство. Той припомни, че Борисов вече е управлявал с кабинет на малцинство и обясни, че при това разпределение на гласовете ГЕРБ нямат друг ход.

„Можеха теоретически да направят коалиция с Реформаторите и Патриотичния фронт, тогава щяха да имат 126 депутати. Но очевидно не се разбраха с Реформаторите, които поставят условия“, припомни професорът. Той беше категоричен, че кабинет трябва да има, защото хората са на границата на търпението си.

„Насред зима да правим избори – това е самоубийствено“, каза Константинов и допълни: Политиците нека да разберат – хората са на границата на своето търпение, ако още веднъж им спретнат този номер с нови избори, след два месеца ще дойде народът със сопите и ще изхвърли цялата политическа класа“, каза той.

Михаил Константинов също обясни, че за да работи кабинетът на малцинството, трябва да получи подкрепа от други партии. „Може някоя партия да го подкрепи, без да участва в кабинета, ако то изпълнява част от нейната програма. Така се прави малцинство. Хем се изпълнява нейната програма, хем тя не участва във властта“, каза професорът. Според него, ако се изключат някои нереалистични обещания от програмите на партиите, ще излезе, че те искат общо взето едно и също.

Според Кольо Колев от „Медиана“, ако Борисов настоява за кабинет на малцинството, това ще означава нови избори. Той обаче не изключи варианта да се сформира кабинет на малцинството с друга партия, който доближава подкрепа от 120 депутати. Според него тогава ще е възможна и подкрепа отстрани от ДПС. Такъв кабинет ще бъде рекламиран като правителство на съгласие и на спасение, за да се преодолее политическата криза“, смята социологът.

И според Кольо Колев с този ход Борисов извива ръце и заплашва останалите партии, че ще хвърли страната в непредвидима политическа криза. Според социолога обаче това ще струва много както на ГЕРБ, така и на цялата политическа класа.

Прогнозата на социолога е, че тежко и мъчително ще се търси компромис за съставяне на широкоформатен кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 9 години
На тоя тъпанр лани и Станишев и Местан му говореха че нови избори са ненужни и ще влошат положението ама човека е болен.Патология Жаден за власт.Болен мозък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Варианта за това е наистина или многобройна коалиция или избори до дупка. Аз мисля, че е по-добре избори до дупка, защото с многобройната коалиция не става по-лошо, но не става и по-добро, докато с новите избори може да излезе и нещо читаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Докато не се възстанови доверието в системата НС трябва да е с вързани ръце и да се изисква мнозинство от 3/4 за приемането на всички закони с изключение закона за бюджета. Така поне временно ще спре загниването на институциите, като това да продължи докато доверието в системата не се възстанови без значение колко време ще отнеме това. Не бива да се правят реформи без достатъчна подкрепа, без значение какви са тези реформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
studioaa
преди 9 години
За страната е по-добре да няма правителство, което може да "реформира", защото досега "реформите" са се състояли само в разрушаване на съществуващи институции чрез закриване/ликвидация/приватизация/концесия, като в крайна това води само до нови загуби. По добре е да има кабинет, зад който стои голяма коалиция от 5-6 партии, но който да е с много ограничена власт, който да не гласува никакви нови закони, които не са абсолютно наложителни, за да се намали корупцията/лобизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Реформаторите са и те едни... :DИскат коалиция та им се рИве, обаче знаят, че електората им не одобрява сър Баце ТОЙ и ако се коалират с него, ще ядат дървото на следващите избори, за това се правят един вид е на ние сме против Баце, ама с премиера в името на мира... Не им пука дали Баце ше е шефа на слънце или в сянка, тва е за пред електората ИМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още