IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодорова: Такса "енергийна бедност" може да бъде между 1 и 3%

ДКЕВР не планира нова промяна в цената на тока, докато парламентът не реши за реформите в енергетиката

11:20 | 16.10.14 г. 2
Тодорова: Такса "енергийна бедност" може да бъде между 1 и 3%

С между 1 и 3% могат да бъдат обложени приходите на енергийните компании, за да има достатъчно средства за отпускането на енергийни помощи. Това обясни в интервю за в. „24 часа“ председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

В началото на месеца тя коментира, че се обмисля идея за новата такса, но все още не са изготвени разчети и не са правени анализи. Тодорова обаче беше категорична, че този път, ако бъде приета, таксата ще бъде събирана от всички производители на електрическа енергия, а не само от сектора на възобновяемите източници.

Припомняме, че досега енергийният регулатор на два пъти налагаше такси върху ВЕИ-производителите, които обаче бяха отхвърляни от съда като незаконосъобразни.

Новата идея е да бъде въведена такса за всички производители, за да могат те да бъдат поставени пред равни условия. В същото време обаче Тодорова се притеснява как тази такса ще се отрази на цените на централите, продаващи на регулирания пазар.

„Въпросът е, че при централите, които са на регулирания пазар, този техен разход ще трябва да бъде признат в цените на тока, така че крайните потребите отново ще компенсират“, допълни тя.

Светла Тодорова обясни още, че ДКЕВР няма планове за повишаване на цената на тока, докато правителството и парламентът не вземат конкретни решения за развитието на енергетиката в страната, освен "ако не се случи нещо".

„Не можем да бъде единственият орган, който да решава проблемите. Не сме ги предизвикали ние“, категорична е тя. 

Тодорова повтори още, че увеличението на цената на тока от 1 октомври е било неизбежно и то компенсира неполучени приходи в НЕК. Отчасти те са свързани с отменената такса върху приходите на производителите на електричество от фотоволтаични и вятърни централи. Заради правилата за държавната помощ те не биха могли да бъдат превеждани в бюджета на НЕК, каквито бяха обещанията на кабинета „Орешарски“, а са отивали директно в държавния бюджет.

Тодорова беше категорична, че договорите на ВЕИ-производителите за изкупуване на „зелена“ енергия и на т.нар. „американски централи“ (ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3), са законни и трудно могат да бъдат разтрогнати.

По отношение на т.нар. „кафява“ енергия обаче ДКЕВР има лостове. За да бъде изкупувана енергията от когенерациите на преференциални цени, производството трябва да бъде високоефективно, посочи още председателят на Комисията. По този начин ще могат да отпаднат и някои централи, категорична беше тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Тодорова вземай си чантата гащите шапката и кажи на *** че съм те тралалала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Тодорова вземай си чантата гащите шапката и кажи на *** че съм те тралалала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още