IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище София приключи деветмесечието с 10% ръст на пътниците

С 50 хил. повече пътници са заминали от столичната аерогара през периода, отколкото са пристигнали

16:08 | 16.10.14 г.
<p>
	Снимка: <em>Летище София</em></p>

Снимка: Летище София

За деветте месеца на годината на Летище София са обслужени общо близо 2,94 млн. пристигащи и заминаващи пътници - с 10% над предходната година, съобщиха от пресцентъра на столичната аерогара.

С повече от 258 хил. са сe увеличили пътуващите по редовни международни линии. През периода януари – септември броят на заминалите пътници надвишава този на пристигналите с около 50 хил.

Класацията на най-популярните направления за излитащите от София отново оглавява Лондон с близо 190 хил. излетели пътници. Следва Виена със 124 хил. пътници, Мюнхен и Франкфурт – по 94 хил. за всяка дестинация, Париж – над 71 хил., Берлин, Рим и Истанбул – с по над 60 хил. пасажери.

Сред 20-те авиокомпании от редовното разписание на полетите от и до столичното летище шест са превозили по повече от 100 хил. пътници през деветмесечието. Това са Bulgaria Air, Wizz Air, Lufthansa, Austrian Airlines и Turkish Airlines. Общият ръст на пътникопотока при тези превозвачи е 12%.

При чартърните полети се запазва нивото на трафика от 2013 г. - през периода са обслужени общо близо 93 хил. туристи.

Намаляват обаче пътувалите по вътрешни линии до Варна и Бургас - те са с 8% по-малко от същия период на миналата година.

Над 32 хил. самолета са излетели и кацнали на столичното летище през деветте месеца, което е ръст от 4,5% спрямо миналата година. Увеличението при международните полети е 10%, докато при вътрешните е отчетен спад от 12%.

По-малко самолетодвижения са регистрирани при товарната авиация и при бизнес полетите, които формират 10% от общия самолетен трафик на летището.

През 9-те месеца на Летище София са обработени общо 12 468 тона карго и поща, което е спад от 1,6% спрямо миналата година. Последните месеци от периода отбелязват съживяване и в този сектор на авиационната индустрия, посочват от пресцентъра.

Само за месец септември броят на пътниците е нараснал също с близо 10% на годишна база, като са обслужени 360 хил. пътници. Броят на кацналите и излетели самолети за месеца е 3 760, което е ръст от 4%, а обработените товари и поща нарастват с 2,9% до 1 369 т. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още