IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ*

В утрешния ден или ще има кабинет, или ще върнем мандата, обяви лидерът на ГЕРБ

13:46 | 05.11.14 г. 2
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев връчи мандата на Бойко Борисов в присъствието на Димитър Николов, Йорданка Фандъкова и Цветан Цветанов (на втория ред отляво надясно). Снимка: <em>БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев връчи мандата на Бойко Борисов в присъствието на Димитър Николов, Йорданка Фандъкова и Цветан Цветанов (на втория ред отляво надясно). Снимка: БТА

Кандидат-премиерът Бойко Борисов получи от президента Росен Плевнелиев мандат за съставяне на правителство. Той заяви, че утре ще е ясно дали ще има кабинет, или ще върне мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев.

"В рамките на днешния ден имаме още няколко консултации, като завършат, ще знаем", обяви той, визирайки предстоящите преговори с ПФ и РБ.

Борисов заяви, че близо месец с цялото търпение “и с всичките си компромиси“ се опитва да намери начин в мандата на ГЕРБ да бъде съставено правителство, защото смята, че той е единствен.

Той напомни, че БСП остават в опозиция и помоли изрично ДПС да не подкрепят кабинет на ГЕРБ, за да не дават поле за спекулации. Борисов обаче увери ДПС, че всичко, което би взривило етническата толерантност и би довело до етнически конфликт, ГЕРБ няма да подкрепи.

Той изреди и претенциите на по-малките партии.

„Атака" няма да подкрепи кабинет, ББЦ няма да подкрепят, ако не се разберем с Реформаторите и Патриотите, тогава какъв кабинет да правим, попита той.

Борисов заяви, че всички декларират публично, че искат да има правителство, но поставят препъникамъни, заради които то няма как да се получи математически.

ГЕРБ получава мандат първа, като най-голямата партия в 43-то НС. Президентът Росен Плевнелиев пожела на Бойко Борисов успех във високоотговорната мисия за съставяне на правителство. По думите му всички искаме доходи, работни места, инвестиции, но това може да постигнато само когато институциите са си на мястото и има работещи парламент и правителство.

Тези консултации приключиха успешно, заяви още президентът и благодари на партиите, които са участвали отговорно в тях и са дебатирали по важните задачи за решаване. Единствената партия, която не участва в тях, е „Атака“.

Преди това държавният глава проведе с представители на партията последната от задължителните по Конституция консултации, като по-рано през деня разговаря и с представители на БСП.

Връчването на мандата става в момент, в който не е ясно дали бъдещият кабинет ГЕРБ – РБ ще получи подкрепа от Патриотичния фронт. Късно снощи, след като структурата и съставът уж бяха ясни на преговарящите страни, Патриотите обявиха, че не са съгласни с проекта на декларация.

Това доведе до нови преговори, които вече се провеждат в НС.

Още политически новини можете да откриете в Dnes.bg

* Актуализирана към 14.35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Klakson
преди 9 години
Както вече стана ясно, БСП, ДПС, ББЦ и Атака няма да подкрепят кабинета. Нормално е останалите да го подкрепят, в противен случай е по-добре да има нови избори и да се надяваме че Атака и/или ББЦ ще отпаднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
Perun
преди 9 години
Браво на Бойко, така се прави. След вече месец умуване, ето че настъпи момента за кабинета. ГЕРБ + РБ + ПФ, отстрани и ДПС ще подкрепи, ето ти сигурно мнозинство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още