IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри промени за по-прозрачна и ефективна ДКЕВР

Предложението за избор на състава на Комисията от парламента, а не от Министерския съвет, трябва да бъде подкрепено и от депутатите

15:49 | 05.11.14 г.
Правителството одобри промени за по-прозрачна и ефективна ДКЕВР

Служебният кабинет одобри и предложи на депутатите да приемат промените в Закона за енергетиката, които целят по-добра и по-прозрачна работа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Те предвиждат назначаването и освобождаването на председателя и членовете на Комисията да става от Народното събрание, а не както досега – от Министерския съвет. Законопроектът предвижда още и заинтересовани български юридически лица с нестопанска цел, които имат регистрация за работа с обществена полза, също да могат да номинират членове на регулатора.

Това ще става чрез народните представители в парламента, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Право да посочват членове на ДКЕВР ще имат още и национално представените организации на работодателите и синдикатите.

Според авторите на законопроекта изискванията за публичност на процеса на номиниране и избор на членове на регулатора ще позволи широк дебат и оценка на съответните кандидатури.

Законопроектът залага още на разделянето на Комисията на две специализирани състава – отговарящ за енергетиката и за водоснабдяването и канализацията. Двата състава ще могат да взимат самостоятелни решения.

За да бъде подобрена прозрачността на работата на ДКЕВР ще има по-малък брой закрити заседания на специфичните състави. Те ще бъдат провеждани единствено в случаите, когато се разглежда защитена по закон информация.

Регулаторът ще бъде задължен да публикува и протоколите от откритите заседания и обществените обсъждания, както и начина, по който са гласували членовете на Комисията при вземане на решенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още