IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Казусът с КТБ ще има отрицателен ефект за БВП догодина

За набирането на допълнителни средства за Фонда за гарантиране на влоговете временно могат да се използват парите от фискалния резерв, заяви Стоянова

17:25 | 06.11.14 г. 5
Менда Стоянова: Казусът с КТБ ще има отрицателен ефект за БВП догодина

Казусът с КТБ се очаква да окаже отрицателен ефект за икономиката догодина, заяви пред журналисти председателят на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова. Днес депутатите от комисията изслушаха на закрито за медиите заседание финансовия министър Румен Порожанов за ситуацията с банката, която вече е с отнет лиценз.

„Тепърва ще разберем колко ще струва това решение. При всички случаи още следващата година ще има отрицателен ефект за икономиката и за БВП“, заяви Стоянова. Тя отчете, че предприятията с разплащателни сметки в банката ще понесат загуби и това ще рефлектира върху техните работници и икономиката като цяло. 

На въпрос дали ще последва отрицателен ефект за банковата система, депутатът отговори, че случаят с КТБ е относително изолиран.

Стоянова заяви, че пред депутатите финансовият министър е изразил „едно сериозно разочарование от взаимодействието си с БНБ през месеците, когато нямаше Народно събрание“.

Депутатът смята, че „днес с отнемането на лиценза БНБ прехвърли топката от своята градинка към държавата и правителството“. По темата за оставката на ръководството на БНБ тя обясни, че парламентът няма правомощия да поиска оставката на управителя на Централната банка, както и законови основания да го направи. „Ако има такава оставка, тя ще бъде изцяло морален акт от негова страна“, каза тя.

Менда Стоянова посочи, че Фондът за гарантиране на влоговете е инструмент на държавата, която всъщност е гарант на депозитите. Затова вложителите трябва да са спокойни за изплащането на гарантираните средства, ще се спази срокът по закон, каза тя.

По въпроса за набирането на допълнителните средства, необходими на Фонда, председателят на бюджетната комисия обясни, че временно могат да се използват парите от фискалния резерв, но след това те трябва бързо да бъдат възстановени.

Депутатът посочи, че тепърва ще се избере по кой начин да се набере ресурсът и това ще бъде по критериите колко ще струва това на данъкоплатците, колко бързо ще бъдат набрани средствата и какви са необходимите законови промени, тъй като в момента няма законова възможност Фондът да емитира облигации.

За практическото изплащане на депозитите е разработена процедура от Фонда и по ЕГН вложителите в КТБ ще бъдат разпределени в различни банки.

Менда Стоянова допълни, че актуализацията на бюджета по чисто правни причини ще трябва да бъде внесена в НС от новото правителство и тогава ще бъде гледана ускорено.

Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Айде почна се "Станишев е виновен" :DEeeee БойКО? НЕ!:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
MyPr0gres
преди 9 години
А ве никво плащане от държавата, банките да се оправят, нека настане анархия да излезне народа да ви изтрепим! Или се стягайте и чакаме присъди!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
*** БВП-то щом зависи от шайка измамници. По-добре без тях..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
м***миц***та_ви ... *** получи в рамките на две интервенции, подкрепа възлизаща над 2,3 милиарда и всичко стана тихомълком, в страни от медиен фокус и публично внимание в/у условията на тази помощ : кога , кое, как ще връщат , но тука явно трябва се прилапат едни активи на възможно най-омачкани цени ... и затуй - несъстоятелност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още