IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Казусът с КТБ ще има отрицателен ефект за БВП догодина

За набирането на допълнителни средства за Фонда за гарантиране на влоговете временно могат да се използват парите от фискалния резерв, заяви Стоянова

17:25 | 06.11.14 г. 5
Менда Стоянова: Казусът с КТБ ще има отрицателен ефект за БВП догодина

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров коментира, че по отношение на КТБ е много важно да се проведе международно разследване „до дупка“, да бъдат преразгледани някои от сделките, за да бъде защитен интересът на държавата.

Ефектите са ясни, българската държава трябва да си преследва интереса, коментира и социалистът Румен Гечев, според когото от изтеклата досега информация за банката  „е ясно, че е злоупотребявано с парите на депозантите, които са ползвани за разширяването на фирми, свързани с акционерите“.

Бившият финансов министър Петър Чобанов заяви, че отдавна е трябвало да се изясни, че КТБ никога не е искала ликвидна подкрепа от държавата. „Става въпрос за банка, която има проблем с платежоспособността, там ликвидната подкрепа не е подходящ и разрешен инструмент“, каза той.

Запитан колко ще струва отнемането на лиценза на икономиката, той обясни, че  анализът е работа на БНБ и МФ. Той припомни, че преди няколко месеца беше предложено банката да бъде разделена на две – на „добра“ и „лоша“, но това не беше прието.

Чобанов коментира, че при всички случаи след отнемането на лиценза една от последиците ще бъде увеличена цена на дълга за България. „С общи усилия ще търсим най-добрите решения, но те трябва да бъдат предложени от финансовия министър, който ще дойде“, допълни той.

Според Чобанов отсъствието на КТБ от финансовата система през последните месеци не се е отразило неблагоприятно на останалите банки.

Той припомни, че докато беше министър, държавните фирми с концентриран ресурс в КТБ са го разпределили в различни банки, като решението за това бе взето от служебния кабинет на Марин Райков. „Ако към края на февруари 2013 г. в КТБ е имало над 800 млн. лв. пари на държавни предприятия, сега има 240 млн. лв.“, похвали се той.

Запитан какво трябва да предприеме държавата, тъй като сериозни суми на държавни фирми са блокирани в банката, Чобанов заяви, че по отношение на структуроопределящите предприятия може да се иска разрешение от Еврокомисията за държавна помощ при строги условия за оздравяването на тези фирми.

Той обаче отчете, че това трудно може да се приложи към частните компании. Чобанов отказа да коментира колко са депозитите на частните фирми в банката, но информацията по думите му ще стане ясна в процеса на ликвидацията.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Айде почна се "Станишев е виновен" :DEeeee БойКО? НЕ!:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
MyPr0gres
преди 9 години
А ве никво плащане от държавата, банките да се оправят, нека настане анархия да излезне народа да ви изтрепим! Или се стягайте и чакаме присъди!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
*** БВП-то щом зависи от шайка измамници. По-добре без тях..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
м***миц***та_ви ... *** получи в рамките на две интервенции, подкрепа възлизаща над 2,3 милиарда и всичко стана тихомълком, в страни от медиен фокус и публично внимание в/у условията на тази помощ : кога , кое, как ще връщат , но тука явно трябва се прилапат едни активи на възможно най-омачкани цени ... и затуй - несъстоятелност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още