IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порожанов: Няма да има проблем с изплащането на гарантираните депозити

При необходимост ще бъде осигурена ликвидна подкрепа за Фонда за гарантиране на влоговете, обясни финансовият министър

16:14 | 06.11.14 г. 1
Порожанов: Няма да има проблем с изплащането на гарантираните депозити

Няма да има проблем с изплащането на гарантираните депозити в КТБ, заяви финансовият министър Румен Порожанов пред журналисти, след като бе изслушан от бюджетната комисия по въпроса за банката, която от днес е с отнет лиценз.

„Няма как изплащането да не започне. След като днес БНБ се е произнесла, текат 20-те дни и ще започне изплащането“, обясни Порожанов.

Тъй като гарантираните депозити са общо за 3,6 млрд. лв., а Фондът за гарантиране на влоговете в банките разполага с около 2,1 млрд. лв., Порожанов бе запитан как ще бъдат изплатени гарантираните влогове.

„Знаете с какъв ресурс разполага Фондът. Останалите средства са разположени в актуализацията на бюджета“, обясни той.

Порожанов припомни, че има различни варианти за попълване на недостига.

На въпрос дали 3- 4 дни след като започне изплащането, може да се окаже, че няма пари, той обясни, че няма такава възможност.

„Самата актуализация е необходима, за да даде картбланш на централния бюджет да направи трансфер при необходимост към Фонда, ако не стане с гаранция, за да бъдат изплатени всички пари“, посочи той.

В момента нивото на фискалния резерв е 8,8 млрд. лв. Така че необходимите пари ги има, за да се даде, ако е жизнено необходим, ликвиден ресурс на Фонда за гарантиране на влоговете, декларира Румен Порожанов.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Никва вера на тия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още