IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Няма да има забавяне в изплащането на гарантираните депозити в КТБ

Имаме подготовка за поемането на нов дълг, заяви новият финансов министър

16:54 | 07.11.14 г. 4
<p>
	Владислав Горанов пое МФ от Румен Порожанов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Владислав Горанов пое МФ от Румен Порожанов. Снимка: БТА

Законовите срокове за изплащане на всички гарантирани депозити в КТБ ще бъдат спазени, държавата има готовност да осигури необходимите средства. Това заяви при приемането на поста си новият министър на финансите Владислав Горанов, предаде БТА.

Той беше категоричен, че дори и да не се приеме навреме актуализацията на бюджета за 2014 година, има достатъчно ресурс във фискалния резерв в момента. „Имаме подготовка за поемането на нов дълг, дори и да се получи някакво процедурно протакане в Народното събрание, сроковете за изплащане на влоговете ще бъдат спазени“, увери Горанов.

Не такава сигурност изрази той за възможността държавата да окаже помощ на държавните фирми, болници, учебни заведения и други, които имат депозити над гарантирания размер в КТБ.

„Съзнавам, че в някои от тези предприятия би могло да има проблем, но знаете, че отиваме към процедура за свърхдефицит. Трябва да преценим дали това би бил най-приоритетният бюджетен разход", заяви министърът.

Той отбеляза, че решението за КТБ се взема в рамките на законовите механизми, според които всички кредитори, в това число и държавните предприятия, са равнопоставени.

Служебният министър на финансите Румен Порожанов заяви, че най-добре за Министерството на финансите е да се оглави от човек, който притежава професионализъм и познава екипа, а това важи за Владислав Горанов. „По актуализацията на бюджета, по одитите на министерствата, по ситуацията с КТБ бе работено професионално“, отчете Порожанов.

Горанов също изрази задоволството си от работата на Порожанов. Той съобщи, че в екипа му остава човек от служебното правителство - заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев.

„Първата ни задача ще бъде да се опитаме да върнем по-консервативното управление на публичните финанси, но това не означава бюджетните системи да бъдат поставени на колене“, заяви Горанов.

Той не можа да отговори дали актуализацията ще бъде направена във вида, в който е внесена от служебното правителство. „Колегите са напреднали и в подготовката за Бюджет 2015, но в него трябва да залегнат приоритетите на новото правителство, затова ще ни е нужно малко време да разберем какво трябва да бъде променено“, каза Горанов.

Не се отказваме от идеята си да обединим агенция "Митници" и НАП, добави още финансовият министър.

Всичко за казуса КТБ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
korker
преди 9 години
Новият МинФин добре е загладил косъма.Интересно, един такъв загладен как ще обяснява след месец на народа че трябва да затяга коланите? И народа да го гледа и да кима в знак на разбиране и съгласие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
aldy
преди 9 години
По закон ЗАПОЧВАТ да изплащат 20 дни след фалита. Но крайният срок е 5 години, май. Та може да се точат тия изплащания, особено за "неправилните" лица, а за "правилните" продължения на гърба всичко вече е приключило с цесиите. За пореден път ни обраха, този беше особено нагъл и безпардонен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Repoman
преди 9 години
Горанов добре се е угоил, едва ли е специалист по постните пици.Дянков беше къде по-втален и постен, а Горанов явно обича да си похапва.Да видим как ще обясни на народа, че пак трябва да затяга коланите както беше при Дянков, и пак трябва да набива постни пици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Лъско
преди 9 години
Поне да признаят, че пак им оставят голям фискален резерв и че дори да няма актуализация на бюджета проблем няма, защото резерва е голям и достатъчен.Да видим каква постна пица може да ни забърка този младеж. Да се обади на Дянков за рецептата, той беше специалист по постните пици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още