IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Казанджиев: "Южен поток" беше проект срещу устоите на ЕС

България по-скоро би губила от проекта, а нямаше да печели, смята енергийният експерт

10:50 | 02.12.14 г. 3
Хр. Казанджиев: "Южен поток" беше проект срещу устоите на ЕС

Решението на Владимир Путин за спирането на „Южен поток“ е логичен завършек на един проект срещу устоите на ЕС. Този коментар направи в ефира на Bulgaria on Air енергийният експерт Христо Казанджиев.

„Думите на Путин, че България не действа като суверенна страна важи по-скоро за действията на руското лоби в България“, заяви той по повод изказванията на руския президент.

Казанджиев отхвърли и твърденията на руската страна, че България ще губи по 400 млн. евро годишно, защото до този момент нашето правителство няма изчисления какво ще получава от Русия по проекта. „Резултатите от моите изследвания са, че България по-скоро би губила от „Южен поток“, отколкото да печели, при тези условия, при които е генериран проектът“, поясни експертът.

При последното обявяване на капиталовите разходи в размер на 4,2 млрд. долара и неустановеният размер на транзитните такси, целият проект би бил загуба за България и една възможност за отклоняване на публични средства към проекта, допълни още той.

Експертът не очаква да се стигне до изплащане на неустойки заради спирането на проекта, тъй като няма подписани никакви конкретни ангажименти по него.

По отношение на заявените нови проекти между Русия и Турция Казанджиев смята, че е малко вероятно да се прокарват допълнителни газопроводи към Турция, но вероятно ще бъде завършен „Син поток“.

„България трябва да се насочи преди всичко към диверсификация на източниците на природен газ чрез изграждане на един интернационален терминал на гръцкото крайбрежие на Егейско море за доставки на цяла Югоизточна Европа“, препоръча експертът.

Още видео материали вижте на сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 7
vzhekoff
преди 9 години
Кви са тия експерти бре :) Къде са учили, кой им плаща ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
ABBA
преди 9 години
България по-скоро би губила от проекта, а нямаше да печели, смята енергийният експерт....Експерти и/или либерасти *** има в излишък. Хора с топки няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Може и така да е. Само че, сега ставаме много по-уязвими от шантаж и изнудвания от страна на украйна. ТОВА ме тревожи. Иначе, казвал съм: Да доставят по-евтин газ от руския и по-сигурно, само ще аплодирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още