IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Х. Казанджиев: Политическите сили водят енергетиката към колапс

Според енергийния експерт "Южен поток" създава повече проблеми, отколкото ползи за България и за другите страни в Европа

08:37 | 04.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Х. Казанджиев: Политическите сили водят енергетиката към колапс

“Опасявам се, че съзнателно и целенасочено политическите сили в България тикат енергетиката към колапс”,заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air енергийният експерт инж. Христо Казанджиев. Коментара той направи във връзка с предложението морската част от газопровода “Южен поток” да бъде изключена от европейските правила.

Според Казанджиев законопроектът, който предстои да бъде гласуван днес в парламента, е предпоставка за конфликт с Брюксел. По думите на експерта ЕС ще реагира негативно на предложението, защото то суспендира правилата, приети в цялата общност.

"Виждаме арогантност от страна на политиците, които неглижират правила, приети и от тях, с единствената цел реализирането на един проект, който е със спорна полза за България", обясни енергийният експерт. Той смята, че се правят опити с политически средства да се реши един чисто регулаторен проблем, но по този начин всички правила се нарушават, а процедурите не се следват.

Припомняме, че депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев внесоха в края на февруари предложения за промяна в Закона за енергетиката. Реално те предвиждат за приемащите съоръжения на морски газопроводи на територията на страната да не се прилагат европейските правила.

От опозицията тогава заявиха, че това би означавало, че акваторията или дори и сушата, където излизат тръбите, не трябва да се определя като българска територия, т.е част от ЕС. От Европейската комисия са изискали обяснение от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за готвените промени в Закона за енергетиката.

"Законодателните промени, които предлагаме с Явор Куюмджиев, целят не изключване на „Южен поток” от европейските правила, а хармонизиране на нашето законодателство с европейското", каза преди дни Ерменков в ефира на БНТ.

Вчера министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че “Южен поток” трябва да се случи, но според Казанджиев проектът ще бъде лишен от всякаква икономическа логика, ако не стигне до Западна Европа.

“Големият проблем е, че проектът създава повече проблеми, отколкото ползи както за България, така и за другите страни”, подчерта Казанджиев. Той твърди, че проблемите с реализацията на газопровода тепърва започват, защото част от държавите вече се отказват от него, както направи и Австрия.

Според Казанджиев има вероятност проектът да се трансформира в южен газов коридор, който да преминава по сушата, защото сегашният преминава през територии, в които има силни настроения за присъединяване към Русия. Някои експерти смятат, че газопроводът може да мине през Крим, но Казанджиев твърди, че той може да премине през териториите на Източна и Южна Украйна, без да навлиза на територията на сегашната част от Руската федерация.  

“Лошото е, че България е изпаднала в ситуация да бъде поддръжник на проекта на всяка цена, дори и да си навлече забележки от страна на Европейския съюз”, обясни експертът. Той припомни, че при блокиране на проекта от българска страна, Русия може да предяви претенции за нанесени вреди и срещу страната да бъдат въведени санкции.

“Ако за момент на България се натрупа да плаща такива неустойки, тогава БЕХ ще обяви несъстоятелност и ще се премине към някаква форма на компенсиране”, коментира Казанджиев. Той заяви, че се надява Европейската комисия да прояви разбиране и да помогне на страната. Експертът смята, че във всички случаи страната има възможности за положителни стъпки.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Не бе, всичко е естествено и свободно.Аааааа и щом нещо се прави е само за доброто на Хората ;))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още