IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова обяви готовността на Боровец за старта на сезона

Контролните органи са в пълна мобилизация, каза министърът на туризма

16:38 | 04.12.14 г.
Ангелкова обяви готовността на Боровец за старта на сезона

Контролните органи са в пълна мобилизация за старта на зимния сезон, констатира министърът на туризма Николина Ангелкова в Боровец, където се проведе първата от планираните срещи за готовността на зимните ни курорти за сезона.

Създадена е необходимата организация за нормалното протичане на сезона, както и координацията между институциите за планови проверки през следващите три месеца, за да се защитят правата на българските и чужди туристи в българските ски курорти, допълни тя.

26 служители на „Охранителна полиция“ ще работят в Боровец за сезона на три смени, за да гарантират обществения ред и сигурността на туристите, съобщават в прессъобщение от Министерството на икономиката.

Направена е и организация за поддържането на пътната инфраструктура и снегопочистването, както и за осигуряване на пожарната безопасност. Здравната инспекция и агенцията за безопасност на храните приемат сигнали на потребители на горещите си телефони, обявени в сайтовете им.

Министерството на туризма ще обособи място и на сайта си с информация, така че всеки турист да може бързо и лесно да се свърже със съответния контролен орган и да подаде сигнал, както и да получи нужната му информация.

Комисията за защита на потребителите, която е с основни контролни функции в сектора, е извършила за миналата година 3300 проверки в Боровец, Банско и Пампорово, като са издадени само 56 заповеди за затваряне на обекти. Нарушенията са свързани с липса на категоризация на обектите или разрешенията за туроператорска дейност, което означава че бизнесът работи по правилата, съобщи още министърът.

Предстоят срещи за готовността за ски сезона в Пампорово и Банско.

Между 4 и 5% ръст на туристите през зимния туристически сезон очаква министърът на туризма.

Ангелкова вече обяви, че на база предварителните заявки тази зима страната ни ще посрещне повече туристи от съседните ни държави - с 10 процента повече ще са туристите от Турция, с по 5 процента повече от Великобритания и Гърция, с 1-2 на сто повече от Румъния, повече гости се чакат и от Германия. Спад има в броя на записалите се туристи от Русия, като той е в рамките на 2-4 на сто. Интерес да почиват у нас проявяват и от Индия, Китай и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още