IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК е срещу промени „на парче“ в осигурителните системи

Пакет от мерки за дългосрочна финансова стабилност предлагат от работодателската организация

16:40 | 08.12.14 г.
БСК е срещу промени „на парче“ в осигурителните системи

Българската стопанска камара (БСК) предлага пакет от мерки, с които да се гарантира средносрочна и дългосрочна финансова стабилност на осигурителната система. От работодателската организация са против увеличаване на осигурителните вноски и срещу прибързаните промени „на парче“ в осигурителните системи без предварителен задълбочен анализ и дебат.

Това става ясно от позиция на стопанската камара, изпратена до медиите.

В нея се посочват и мерките, които според работодателската организация ще доведат до финансова стабилност в осигурителните системи.

Необходимо е дългосрочно решение на въпроса за нарастването на възрастта за пенсиониране на база актюерски разчети и обективни прогнози за развитието на демографските процеси и на пазара на труда, както и премахване на тавана на пенсиите, се казва в позицията.

Въвеждането на изискване за минимална възраст за ранно пенсиониране за полицаи, военни, магистрати и на нови, по-обективни критерии, за ранно пенсиониране, също са наложителни, смятат от БСК.

Радикална промяна на системата за определяне и отпускане на пенсиите и обезщетенията за временна и/или трайна нетрудоспособност, както и ефективен контрол по издаване на болнични листове също са част от пакета.

От БСК искат освобождаване на работодателите от задължението да плащат първите три дни болнични на служителите; повишаване на ефективността на контрола по събиране на осигурителните вноски; внасяне в реални размери на здравноосигурителните вноски за осигуряваните от държавата лица и въвеждане на ясни правила за медицинско обслужване на здравно неосигурените лица и за финансирането на тази дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още