IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За адекватна и дългосрочна пенсионна реформа ще протестират от КНСБ

Всички структури на синдиката ще участват в националния протестен митинг утре

16:00 | 10.12.14 г.
За адекватна и дългосрочна пенсионна реформа ще протестират от КНСБ

За разумни и адекватни действия в реализирането на пенсионната реформа в дългосрочен план настояват в декларации синдикални структури на КНСБ от цялата страна.

Утре, 11 декември, всички структури на най-голямата представителна синдикална организация у нас ще вземат участие в националния протестен шествие-митинг, съобщават от пресцентъра на синдиката. Протестът е заради планираните стъпки по пенсионната реформа в Бюджет 2015, където се залага нарастване на възрастта и стажа за пенсия с по четири месеца годишно. 

От национален браншов синдикат „Водоснабдител“ – КНСБ коментират, че „продължава порочната практика под „пенсионна реформа” да се разбира предимно утежняването на условията за упражняване правото на пенсиониране, а не се прави необходимото за увеличаване на събираемостта на осигурителните вноски и намаляване на сивия сектор в икономиката“. По този начин, според синдиката, върху едни и същи поколения се прилагат поредица от конюнктурни законодателни мерки, което допринася единствено за повишаване на социалното напрежение и демотивация по отношение на пенсионното осигуряване въобще.

В свое обръщение до депутатите регионалният съвет на КНСБ обобщава позицията сред работещите в „Мини Марица-изток” ЕАД, „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, „Брикел“ ЕАД, „Енергоремонт“ АД, , „М+С Хидравлик“ АД и „Арсенал“ ЕАД.

Според регионалната структура на синдиката, която представлява 23 000 синдикални членове, увеличаването с по четири месеца на възрастта за пенсиониране е неприемливо и тежко както за мъжете, така и за жените. В обръщението се подчертава, че липсата на дългосрочна и принципна концепция за възможността за пенсиониране внася несигурност и демотивация в трудовото ежедневие на всички работещи в областта. „Регионалният съвет на КНСБ в Стара Загора очаква от Вас, народните избраници, не партийно, пристрастно и деструктивно, а чисто човешко поведение в пленарна зала“, се казва още в обръщението.

От синдиката на учителите също са разтревожени от предвидените рестрикции, приети от Министерския съвет в законопроектите за Държавния бюджет и за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г. Синдикатът заявява, че работещите в системата на образованието не могат повече да съществуват, да се трудят и да остаряват в недофинансирана и нереформирана система. Те апелират към управляващите да извършват разумни и приемливи промени в законодателството, които да са обвързани с достатъчно финансиране и да обезпечават качеството на образование и на живот и труд на работещите.

Синдикат „Бира, храни и напитки“ – КНСБ също изразява своето твърдо несъгласие с провежданата политика на правителството по пенсионната реформа. Синдикатът апелира за криминализиране на неспазването на договореностите по минималните осигурителни доходи, неплащането на заплати, укриването на осигуровки и данъци, както и на неправомерното отпускане на инвалидни пенсии от ТЕЛК. Според синдиката трябва да бъдат предприети и активни мерки за решаване на въпроса с дефлацията.

Работещите в най-големите металургични предприятия се присъединяват към протеста на КНСБ. Работниците и служителите от най-големите металургични предприятия в България - "Аурубис България" АД, "Стомана индъстри" АД, "Алкомет" АД, "КЦМ" АД, "Промет Стиил" АД заявяват своето несъгласие с предвижданата от правителството пенсионна реформа. Те не приемат частични промени само чрез ограничаване достъпа на работещите българи до пенсия.

Работещите в металургията подчертават, че трудът им е тежък и средата оказва негативно влияние върху здравето на хората. В декларациите си те предупреждават, че при липса на воля за социално справедливо решаване на възникналия сериозен казус ще отстояват правата си с всички възможни форми на протест.

Шествието от пл. „Македония“ № 1 до Министерския съвет ще се проведе от 11.30, като в 12.00 ч. пред МС ще се проведе протестен митинг и ще се връчи декларация в Министерския съвет.

След завършване на митинга пред Министерския съвет шествието продължава към Народното събрание, където ще се проведе вторият протестен митинг и ще се връчи декларация на председателя на Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още