IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока – старата тема с нови аргументи

ДКЕВР започна да търси начини за справяне с големите дефицити в НЕК и ги откри в дългосрочните договори с ТЕЦ-овете

13:15 | 31.12.14 г. 1
Цената на тока – старата тема с нови аргументи

Една от заявките на служебното правителство на Георги Близнашки беше за изготвянето на промени в Закона за енергетиката, които да постигнат повече прозрачност и независимост в работата на ДКЕВР. Текстовете предвиждат членовете на комисията да бъдат избирани от Народното събрание, а не назначавани както досега от Министерския съвет, публични заседания и разделянето на ДКЕВР на два състава – за енергетика и за водния сектор.

Законопроектът вече беше разгледан в Народното събрание и събра обаче множество забележки, а единствената точка, която обедини партиите, беше, че членовете на ДКЕВР трябва да бъдат избирани от парламента. 

Служебният кабинет създаде и Енергиен борд, който да подпомогне работата на Комисията и да гарантира, че решенията й ще бъдат публични. Новият орган обаче не е имал заседание след встъпването в длъжност на новото правителство, а предишните му заседания се оказаха закрити за медиите и за взетите решения съдехме само по изявленията на участници.

Проблемите в енергетиката ни са приоритет вече на четвърто правителство на страната – служебният кабинет „Райков” поиска в началото на 2013 година партньорски одит от Европейската комисия и Световната банка за ситуацията в сектора, който да посочи проблемите и възможните техни решения.

Пламен Орешарски също се зае с оздравяване на енергетиката, „отпушвайки износа” на електроенергия и повишавайки цената на въглищата, но сваляйки цената на електроенергията.

Мандатът на служебното правителство на Георги Близнашки пък започна с поскъпването на тока и приключи с изработване на план и мерки за намаляване на дефицитите.

Заявките на новото правителство пък са, че работата в тази насока ще продължи, но първо ще бъде изготвен ... задълбочен анализ за случващото се в сектора.

Междувременно усещането е, че ситуацията никак не се подобрява, а НЕК продължава да функционира, трупайки задължения от около 1 млрд. лева на година.

Каква беше 2014 г. според Вас? кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c Вашите мнения. Най-интересни от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме Bи!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 11
Pitashtia
преди 9 години
2015 НЕК ще фалира и ще изгърми поне още една банка. Европа и светът ще затъне в рецесия, а на следващата година ще фалира и България и крадливият и смрадлив политически "Елит" на прехода. Изобщо предстоят 20-30 години бъркотия, мизерия и неспособност на Европа да излезе от Депресията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още