IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока – старата тема с нови аргументи

ДКЕВР започна да търси начини за справяне с големите дефицити в НЕК и ги откри в дългосрочните договори с ТЕЦ-овете

13:15 | 31.12.14 г. 1
Цената на тока – старата тема с нови аргументи

2014 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2014 г."

Цената на електроенергията остана тема за дебати и коментари и през 2014 година и предизвикваше напрежение в обществото. Останаха съмненията, че цените не се определят правилно и според икономическата логика, но в същото време членовете на енергийния регулатор бяха обстрелвани с яйца при решението да се увеличи цената, за да бъдат поне малко компенсирани загубите на НЕК.

В началото на годината Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна кръстоносен поход срещу електроразпределителните компании, заплашвайки ги с отнемане на лицензи заради прихванати от компаниите дължими от Националната електрическа компания (НЕК) суми.

До отнемане на разрешителните така и не се стигна и скандалът постепенно затихна на фона на все по-ясно очертаващата се картина за задълженията на НЕК към производителите на електроенергия.

От потребителска гледна точка обаче фокусът си остава върху двете повишения на цената на електричеството през годината. Второто увеличение (с почти 10% от 1 октомври) беше определено от новия ръководител на енергийния регулатор Светла Тодорова като неотложно и възможно най-малкото.

Но дори и то не успя да доведе до финансовата стабилизация на НЕК. Очакванията са дружеството да приключи годината с 600 млн. лева загуба, като само от регулирания пазар на електроенергия загубите за компанията са в рамките на 850 млн. лева. Причината е, че НЕК изкупува от производителите електричеството при цена от 190 лева за мегаватчас, а я продава за 125 лева.

Цената на тока обаче не може вече не може да реши финансовите проблеми на държавната енергийна компания и по тази причина започнаха да се търсят начини да бъде обърната тенденцията по отношение на задълженията й, които вече достигат 3,5 млрд. лева.

През лятото възможност беше открита в дългосрочните договори с американските централи - ТЕЦ AES Гълъбово (ТЕЦ Марица Изток 1) и КонтурГлобал Марица Изток 3, както и дадените облекчения за производителите на електричество от възобновяеми източници.

Преговорите с инвеститорите обаче не тръгнаха в очакваната от ДКЕВР посока. Компаниите приеха предложените преговори като извиване на ръцете и се обявиха против предизвестени договорки – енергийният регулатор директно нареди на НЕК да постигне предварително определено намаление на цената и излизането на централите на свободния пазар с част от произведената си енергия.

В момента коментарите са, че разговори активно текат, след като Комисията оттегли заповедта си към НЕК от лятото и нареди по-дипломатичното просто "провеждане на преговори". 

Последна актуализация: 06:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 11
Pitashtia
преди 9 години
2015 НЕК ще фалира и ще изгърми поне още една банка. Европа и светът ще затъне в рецесия, а на следващата година ще фалира и България и крадливият и смрадлив политически "Елит" на прехода. Изобщо предстоят 20-30 години бъркотия, мизерия и неспособност на Европа да излезе от Депресията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още