IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Ерменков: Активите в НЕК са достатъчни, за да я спасят от фалит

Кризата в дружеството поставя под заплаха производството на електричество в страната, смята депутатът от ГЕРБ Валентин Николов

10:42 | 12.12.14 г.
Т. Ерменков: Активите в НЕК са достатъчни, за да я спасят от фалит

Националната електрическа компания (НЕК) не може да фалира, категорични бяха в ефира на „Нова телевизия“ депутатите Валентин Николов (ГЕРБ) и Таско Ерменков (БСП-Лява България).

Червеният депутат обясни, че активите на компанията са достатъчно големи, за да покрият дълговете, но НЕК е в „тежка ликвидна зависимост“ в резултат на  няколко фактора, един от които е високата цена, на която произвеждат т. нар. „американски централи“.

„Този проблем не може да бъде решен, ако не постигнем договореност с американските централи и не постигнем нормализиране на взаимоотношенията с ВЕИ производителите“, допълни Ерменков.

Валентин Николов пък посочи, че няма как НЕК да фалира, защото е част от националната сигурност, но заради невъзможността да плаща на производителите на електроенергия, те също изпадат в ликвидна криза и така производството на електричество е застрашено.

За него тезата, че активите могат да покрият задълженията, не е състоятелна, защото фирмата не може да погаси краткосрочните и средносрочните си задължения и няма как да получи кредит, отпуснат на базата на активите.

Двамата депутати бяха категорични, че ако не бъде намерено „национално отговорно решение“ по проблема, цената ще бъде платена от потребителите. Валентин Николов обаче допълни, че в краткосрочен план не би трябвало цената на тока да се повишава. „В дългосрочен план – да“, коментира още той.

„За съжаление, цената ще трябва да се повишава, защото има несъобразни, нетърговски споразумения, които формират висока цена на входа на електроенергията и тя няма как да бъде компенсирана“, допълни Таско Ерменков.

По време на дискусията беше повдигнат и въпросът за собствения добив на петрол и природен газ. Депутатът от БСП – Лява България беше категоричен, че проучванията, правени преди десетилетия, са показали, че има залежи, но не са ясни количествата.

Той коментира, че е много важно преди да се започне добив, да бъде направен анализ дали това няма да нанесе щети на селскостопанските земи. „Всеки сондаж и след това добив на петрол и газ води до съответно унищожаване на реколтата“, каза той, коментирайки, че не само добивът на шистов газ застрашава околната среда.

Ерменков беше категоричен, че не е срещу шистовия газ, а срещу технологията, чрез която се добива и не е убеден, че тя е екологичносъобразна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още