IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетици протестират срещу забавени плащания от НЕК

Служители на "Топлофикация - Русе" затвориха движението пред граничния пункт на Дунав мост

20:37 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Енергетици протестират срещу забавени плащания от НЕК

Служителите в „Топлофикация – Русе” затвориха за 15 минути кръговото движение пред граничния пункт на Дунав мост, съобщи БНТ. Енергетиците протестират срещу забавени плащания от страна на Националната електрическа компания (НЕК).

Служителите в топлофикационното дружество се оплакват, че всеки месец заплатите им се бавят с три седмици.
Дългът на НЕК към „Топлофикация – Русе” за произведената електроенергия е 19 млн. лева. От справката за плащанията, която държавната компания публикува през лятото, става ясно, че дружеството е успяло да получи 60% от дължимото в периода 1 януари – 31 юли. Платени са малко повече от 31 млн. лева.

В същото време обаче 80% от приходите на топлофикационното дружество са именно вземания от НЕК и така то не може да се разплаща нормално с контрагентите си, обясняват от „Топлофикация – Русе”. Синдикалните организации в дружеството настояват за спешна среща, на която да бъдат взети решения как да се разплащат дължимите суми.

За сериозни затруднения заради забавени плащания от страна на НЕК съобщават и от „Топлофикация – Сливен”. Дружеството има въглища за още 2,3 дни и няма средства, с които да закупи допълнително суровина, съобщиха от компанията.

Сметките на дружеството са блокирани, а в същото време НЕК дължи 5 млн. лева на топлофикацията за изкупена електроенергия, става ясно още от прессъобщение на компанията.

Справката на НЕК показва, че „Топлофикация – Сливен” всъщност е едно от предприятията, към които са погасявани по-голяма част от задълженията – 71% към 31 юли. От началото на годината до края на юли на дружеството са били платени почти 12 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още