IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК очаква над 600 млн. лв. загуба за 2014 г.

Финансовата щета вероятно ще се поеме от производителите и потребителите на електроенергия, заяви шефът на компанията Петър Илиев

17:57 | 11.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
НЕК очаква над 600 млн. лв. загуба за 2014 г.

Загубата на НЕК до края на годината се очаква да достигне 600 млн. лева. Това заяви изпълнителният директор на компанията Петър Илиев, цитиран от БТА.

До началото на октомври само от доставката на ток за битовите потребители загубата на държавната фирма достигна 850 млн. лева. От дружеството се надяват през зимния период да успеят да компенсират частично тежкото си финансово състояние.

В момента обаче НЕК има 1,2 млрд. лева задължения към производителите на електроенергия и над 2,3 млрд. лева дългове към други компании, обясни Илиев. Припомняме, че освен тези дългове компанията има натрупани задължения и за още 1,4 млрд. лева по инвестиционни проекти като АЕЦ „Белене“ и хидровъзел „Цанков камък“.

Илиев определи финансовото положение на НЕК като „повече от отчайващо“. Загубата на дружеството през миналата година бе 142,2 млн. лв.

През следващите месеци НЕК ще продължи да затъва все повече, докато не се вземе решение за законови промени, каза още той. Не може компанията да купува електроенергия по 190 лв./мвтч, а да продава по 125 лв./мвтч и да издържи финансово, обясни Илиев. По думите му с тези цени се източва държавната собственост.

За да няма загуби от продажбата на регулирания пазар, НЕК трябва да продава електроенергията за 200 лв./мвтч. Подобно искане компанията входира през септември в ДКЕВР, но то бе отхвърлено от енергийния регулатор. Аз не мога да поискам такава цена, каза Петър Илиев. Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова днес също коментира пред журналисти в парламента, че НЕК не е поискала увеличение на цената от 1 януари 2015 г. В момента вече няма и време за разглеждане на подобни промени, обясни тя.

НЕК в момента успява частично да ограничи загубите си чрез продажбата на електроенергия на свободния пазар и с износа на ток. От тази година в страната работи и балансиращ пазар на електроенергия, чрез който се очакваше да се намалят загубите на НЕК, но това не се случва на този етап.

Общественият доставчик не иска произведената електроенергия от АЕЦ " Козлодуй" към ЕРП-тата  да минава през НЕК, защото компанията трупа загуби. Причината е разликата в цената на нощната енергия, обясни Илиев. Той добави, че цената на тока от АЕЦ „Козлодуй“, продаван на регулирания пазар е 30 лв./мвтч, а това е смешно ниско.

По закон обаче НЕК е длъжен да изкупува най-евтината електроенергия, заедно с тока от възобновяемите енергийни източници, и да го продава на регулирания пазар. Компанията губи и от продажбата на ток от заводските централи и топлофикациите. Всички искат да произвеждат, когато си искат, но консумацията не е постоянна и загубите се калкулират от НЕК, подчерта Илиев.

Не вярвам НЕК да стигне до фалит, както и да има режим на тока. Просто финансовата щета трябва да бъде поета от някой и вероятно ще се поеме от производителите и потребителите, обясни Илиев. Според него цената на електроенергията за бита не бива да се повишава, защото няма да има кой да я плаща. Дори и да се вдигне цената на тока, то това трябва да е за определени хора, каза шефът на НЕК. В другите държави енергийните предприятия са "златната кокошка" за бюджета, коментира още Илиев.

По думите му най-добрите месеци за компанията са зимните, когато се предполага, че се увеличава консумацията на енергия. Тогава делът на фотоволтаичната и вятърната енергия е по-малък и НЕК може дори да излезе на печалба, смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
"НЕК в момента успява частично да ограничи загубите си чрез продажбата на електроенергия на свободния пазар"НЕК вече не продава на свободния пазар! Просто изгони всички свои клиенти, защото не й разрешиха да продава. Казвам го като изгонен клиент на НЕК. Няма как да не е на загуба след като масово се гледа да се махнат всички печеливши дейности от НЕК - пренос, разпределение, продажба на свободния пазар, най-вероятно скоро и в чужбина ще й забранят и това само и само някой да вземи ВЕЦ-овете на безценица, защото друго оправдание не се сещам. И като добавиш загубите от тока от ВЕИ, нещата си идват на място и най-малкия проблем е "Цанков камък" или "Белене". Да добавя, че и всички държавни енергийни дружества се източват от държавата, за да е поносима цената на регулирания пазар, който трябва да се премахне възможно най-скоро и тогава НЕК веднага ще излезе на печалба, ако и позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още