IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерство на отбраната допълва усилията на МВР за охрана по границата

Армията ще поеме транспортирането на служители, които ще патрулират на „зелена граница“ с южната ни съседка

13:46 | 30.12.14 г.
Министерство на отбраната допълва усилията на МВР за охрана по границата

Министерството на отбраната ще допълни усилията на МВР за охрана по границата – първоначално с логистика и транспорт, а на по-късен етап се очакват и съвместни патрули. Това стана ясно на брифинга в Министерския съвет с участието на вицепремиерът Меглена Кунева и министрите Веселин Вучков и Николай Ненчев.

Очаква се съвместните действия да спестят и пари на бюджета. Какви ще са разходите обаче не стана ясно.

До търсене на решения и нови мерки се стигна след тежкия пътен инцидент край Горно Ябълково, при който, след обръщане на камион с гранични полицаи, загина 34-годишният Асен Асенов. Впоследствие стана ясно, че условията за работа в района са много тежки, липсва елементарна инфраструктура и животът на униформените е под риск. Властта пресметна още, че командироването на полицаи от вътрешността на страната не е добро решение – те не били подготвени, а освен това се оголвали съответните полицейски управления.

Днес вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че с предвижданото назначаване на служители на „Гранична полиция“ ще се спестят 9-10 млн. лв. от командировки. Обявената вчера цифра от 700 души, които ще бъдат назначени, обаче днес набъбна на 900.

Вучков обясни, че решението е към 1 март Министерството на отбраната да поеме транспортирането на служители, които ще патрулират на „зелена граница“ с южната ни съседка.

По думите му операцията на българо-турската граница е започнала през есента на 2013 година. Тази година за нея са похарчени към 60 млн. лева, а за догодина се предлага бюджет от 97 млн. лв., като в сумата е включено и изграждането на допълнителни центрове за бежанци.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че постепенно прекратява операцията в тези участъци, в които няма пътища и условия за работа. Вучков коментира и че бежанският натиск посред зима намалява по обективни причини.

По-сериозен миграционен натиск и повече бежанци, които да се опитват да преминат у нас, очаква властта от 1 март, сочи направен анализ. На темата е било посветено „сериозно оперативно заседание“, в което са участвали премиерът Бойко Борисов, министрите на вътрешните работи, отбраната, финансите, регионалното развитие, съобщи силовият вицепремиер Меглена Кунева, която ще координира усилията на ведомствата за справяне с проблема.

Във връзка с очаквания натиск на бежанци ще се направи и преглед на сградите на Министерство на отбраната с цел в някои с отпаднала необходимост да се настаняват хора. „Направихме необходимото, за да може координацията и ангажираността на отделните ведомства да бъдат ясни, особено ролята на МО, която е свързана с логистика, с транспорт“, разясни Кунева и допълни, че ще има „усилена подготовка“ на военните за задачата.

Вицепремиерът обаче не коментира колко бежанци се очакват, като заяви единствено, че е важно да сме готови за „най-сериозните предизвикателства“. Кунева напомни, че страната ни прави своите „отчетливи стъпки“ за влизане в Шенген и затова е важно как се представяме при разрешаването на проблема.

Меглена Кунева увери, че страната ни ще използва най-добрите опити и възможност, които има, за да направи границата ни сигурна и охраняема, особено тази с Турция. По думите й целта е да няма толкова гояма нужда от жива сила, която да се изтегля от вътрешността на страната.

Тя допълни, че ще се комбинират и усилията на МЗХ и МРРБ в изграждането на пътища, част от които са и в горски територии. „Няма вълшебна дума, някакво неочаквано вълшебно решение, макар и преди Нова година. Всичко е въпрос на добро управление“, заяви вицепремиерът.

По думите й преградното съоръжение не е добър символ, но означава сигурност и за българската, и за турската страна. Само с 30-те км дотук опитите за нелегално преминаване на границата са намалели 7 пъти.

На въпрос ще бъде ли търсена отговорност на бивши министри за ситуацията на границата и условията на работа там, вицепремиерът каза, че политическата отговорност е консумирана с това, че те не са на власт. „Ако има нарушения, открити при проведен одит или друг преглед, моите колеги няма да се поколебаят да поискат такава отговорност“, увери тя.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още