IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 евтини лекарства са изтеглени от пазара за последните 18 месеца

Те се заместват с по-скъпи лекарства, а това увеличава в пъти разходите на НЗОК

10:10 | 05.01.15 г.
100 евтини лекарства са изтеглени от пазара за последните 18 месеца

Един от най-големите производители на лекарства е изтеглил около 30 медикамента в рамките на 18 месеца от втората половина на 2013 година до края на миналата година, съобщи Николай Хаджидончев, председател на  Българска генерична фармацевтична асоциация (БГ ФармА) пред в. „Монитор“.

Става въпрос основно за медикаменти в областта на неврологията, кардиологията, психиатрията и онкологията.

Според Хаджидончев най-притеснително в случая е, че пациентите с различни видове ракови заболявания практически са лишени от т. нар. златен стандарт на лечение.

Има и други компании, които са спрели различен брой медикаменти и грубите ни изчисления към момента показват, че става дума за около 100 генерични продукта. Основната причина за това е начинът, по който тези лекарства се реимбурсират и натискът от страна на държавата да продаваме на цени, които понякога са под себестойността на продукта, поясни той.

През 2013-а и 2014-а от българския пазар започнаха да изчезват и много генерични имуносупресори.

Хаджидончев смята, че проблемът при тях не е била цената, а нежеланието да бъдат използвани.

Според него това е станало заради добре организирана PR кампания, която спекулираше със страховете на пациентите, на които беше им втълпено, че ако имуносупресорът е генерик, той няма същият ефект като оригинала и животът им е застрашен.

Никой до момента обаче не е сигнализирал, че е получил нежелана лекарствена реакция след приема на по-евтината алтернатива, независимо от това под каква търговска марка се е продавал препаратът на българския пазар. До 2012 г., когато все още имаше централизирани търгове, всички трансплантирани се лекуваха с генерични имуносупресори и нямаше нито едно оплакване, припомня той.

По думите му след изтеглянето на генериците те се заместват с по-скъпи лекарства, а това увеличава в пъти разходите на НЗОК и бърка още по-дълбоко в джобовете на пациентите, които трябва да си доплащат медикаментите.

Идеята на генеричната индустрия е да се лекуват възможно най-много пациенти с минимален разход на средства. Така се освобождава ресурс за нови терапии, които нямат алтернатива, коментира още Хаджидончев.

Искането на отстъпки в цените на генериците ще доведат до ново изтегляне от пазара, коментира Хаджидончев пред Investor.bg в края на миналата година по повод на последните промени в Закона за здравното осигуряване, които бяха публикувани за обществено обсъждане от здравното министерство.

Договарянето на отстъпки в цените на лекарствата със Здравната каса е удачно за иновативните медикаменти, които нямат по-евтин аналог, посочи той.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още