IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК да плаща за повече генерични лекарства, искат производители

Фармацевтични компании предлагат мерки за по-евтино лечение

13:39 | 10.05.14 г. 1
НЗОК да плаща за повече генерични лекарства, искат производители

Ако генеричните лекарствени продукти бъдат застъпени по-широко в списъка със заплащаните от Здравната каса медикаменти, това може да намали публичните разходи за лекарства, да подобри достъпа до лечение, то да стане по-евтино и да намали драстично дефицитите в бюджета на здравния ни фонд.

Около това послание се обединяват от Българска генерична фармацевтична асоциация (БГ Фарма) и напомнят, че генеричните продукти са четири пъти по евтини от оригиналните. По данни на асоциацията поради ниския процент на реимбурсация на генеричните лекарства, българите доплащат от джоба си 66 на сто от цената на лекарствата.

Ако повече генерици влязат в списъка на плащаните от касата лекарства и бъдат реимбурсирани в по-висока степен, това ще сведе доплащането от страна на пациента до минимум. Това обясни за Investor.bg изпълнителният директор на БГФарма Росен Казаков. 

Той обясни, че тази стъпка ще намали и броя на пациентите, които се отказват от лечение с генерични медикаменти поради факта, че трябва да платят повече от джоба си. В същото време касата заплаща изцяло оригинални медикаменти, които са в пъти по-скъпи, напомни той.

Мярката може да повлияе и на разходите за болнично лечение, смята Казаков и поясни, че ако пациентите не се отказват от лечение, няма да се налага и хоспитализирането им, което би спестило разходи за болниците. Като цяло това ще намали разходите в цялата система, категоричен е той.

Ако лекарите предписват повече генерични лекарства за сметка на оригиналните, лечението ще стане по-достъпно и евтино, каза още изпълнителният директор на асоциацията. Той даде пример с Франция, където лекарите са задължени 90 процента от предписаната терапия да бъде генерична. Към момента от Здравната каса настояват, че подобен механизъм не е възможен у нас, а от здравното министерство твърдят, че са нужни законови промени.

Генеричните лекарства осигуряват лесен достъп до лечение за значително повече пациенти без да се допуска компромис с качеството, безопасността и ефективността на терапията

Коментирайки, че прогенеричната политика е основно средство за оптимизиране на публичните разходи и път с по-малко средства да се лекуват повече пациенти, от БГ Фарма припомнят, че за 2012 и 2013 година разходите на Здравната каса за генерични медикаменти са едва 25 процента от общите за лекарства, докато за оригинални се дават 75%. В опаковки генеричните лекарства възлизат на 61 процента от общото количество реимбурсирани лекарства, а оригиналните са едва 39 процента от общото количество реимбурсирани медикаменти.

От асоциацията също така подчертават, че изискванията за производство на един генеричен медикамент не се различават от тези за оригинален. Следват се същите стандарти, дори съставките се купуват от едно и също място.

До голяма степен генеричните производители доразвиват качеството на даден продукт, твърди Владимир Афенлиев от Софарма. Здравната каса може да реши поне частично проблема с преразхода, ако провежда прогенерична лекарствена политика у нас, каквато засега няма, коментира още Афенлиев.

Той посочи, че за някои масови заболявания като хипертонията например има поне десет генерика, които обаче не се плащат от касата за сметка на скъпи иновативни. 

Николай Хаджидончев, председател на УС на асоциацията на генеричните производители, призовава за изработване на харта с пет основни направления и принципи в здравеопазването, около които да се обединят всички участници в сектора и те да бъдат следвани в рамките на няколко мандата на управление, за да се постигнат устойчиви резултати в полза на пациентите. За него един от тези принципи следва да бъде лекарствоснабдяването.

С употребата на генеричните лекарства здравните системи в Европа спестяват около 35 милиарда евро годишно, допълват от асоциацията. Генеричните производители са категорични, че тези лекарствени продукти осигуряват достъп до лечение за значително повече пациенти без да се допуска компромис с качеството, безопасността и ефективността на терапията.

Статистиката показва, че благодарение на генеричните медикаменти средната цена на лекарствена терапия се е понижила с 60%, а достъпът до лечение се е увеличил с 200% в страните членки на ЕС в периода между 2001 и 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още