IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се пътят към „умно“ договаряне на отстъпки за лекарствата

Фармацевтичният бизнес и пациентските организации коментират негативните последици от идеята НЗОК да плаща само за лекарствата с договорени отстъпки

09:30 | 07.03.14 г.
Търси се пътят към „умно“ договаряне на отстъпки за лекарствата

Допълнителен хаос в здравната система може да донесе предложението за задължително предоставяне на отстъпки в цените на лекарствените продукти, заложено в проекта на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Investor.bg потърси коментарите на представители на пациентите и на фармацевтичната индустрия.

Ефектът върху пациентите от подобно предложение е най-страшен, коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Трябва да се разшири полето за предоставяне на отстъпки от страна на фармацевтичните фирми, сегашният тясно административен подход не предлага гъвкавост и обрича на липси лекарствения пазар у нас, коментира председателят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични фирми Деян Денев.

Идеята, която разбуни фармацевтичния бизнес, е намерението Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща само за лекарства, за които са договорени отстъпки, както и осигуряването на задължителни отстъпки за всички нови молекули и всички онкологични лекарства, закупувани от болниците.

Предлага се и възможност за нов вид отстъпка - в натура. При договорени отстъпки в натура за лекарствените продукти, приложими при лечението на злокачествените заболявания, НЗОК заплаща стойността на отпуснатите опаковки от съответния лекарствен продукт, предоставени като натурален рабат, пише в проектодокумента.

Според фармацевтичния бизнес, ако бъде приет подобен механизъм, който императивно налага предоставяне на отстъпки, то това означава касата да отлага реимбурсирането на нови терапии с години, което без съмнение ощетява пациентите. Това дали дадена фирма е договорила отстъпки от лекарствените продукти не бива да е условие за заплащането им, коментира Деян Денев. Умното договаряне не следва да става така, допълва той.

По негово мнение дори предложението за задължителните отстъпки да мине, винаги ще има лекарствени продукти, за които няма как да бъдат предложени отстъпки, което означава най-малко отлагане на терапията, а за онколекарствата – дори изчезването им от пазара. Денев припомни ситуацията отпреди години, когато касата беше поставила подобни императивни условия и то за онколекарствата, като в крайна сметка касата не посмя да лиши пациентите от реимбурсация на скъпоструващите медикаменти. По негово мнение сега ситуацията може да се повтори.

Какво ще стане в случай, че не бъдат договорени отстъпки за всички лекарствени продукти. Дали касата ще прекрати тяхната реимбурсация, попита Денев.

 

Последна актуализация: 07:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още